Pączki wytrawne - z szynką, szczypiorkiem i papryką

Ocena:

4.46 (145)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
  • średni

A gdyby pączki przygotować na wytrawnie? Gwarantujemy, że te z szynką i serem podbiją wasze serca niemniej niż ich słodkie odpowiedniki.

Składniki:

  • szynka gotowana  100 g

  • mąka  75 g

  • mąka kukurydziana  85 g

  • sól  3 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • pieprz  3 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • papryka ostra  3 g

  • jajka  2 szt.

  • maślanka  100 ml

  • szczypiorek  1 pęczek

  • olej  1 l

Pączki wytrawne - z szynką, szczypiorkiem i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przesiewamy pszenną mąkę do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, świeżo mielony pieprz, gałkę muszkatołową, paprykę. Jajka lekko ubijamy razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie, wilgotne ciasto.

  • Krok 2:

    Mikserem na małych obrotach mielemy szynkę, drobno siekany szczypiorek i starty cheddar, mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta wpuszczamy do frytury smażymy ok. 3 min na złoto. Koniecznie odsączamy na papierowych serwetkach.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Zaskakujący smakowo może być dodatek drobnych kostek świeżego ananasa, startego imbiru i kolendry zamiast szczypioru. W wersji rybnej można sobie pozwolić na kawałek łososia surowego przepuszczonego przez maszynkę do mięsa, otartą skórkę z cytryny i posiekane zielone oliwki. Jako dip polecam naturalny serek wymieszany z łyżeczką soku buraczanego, łyżeczką tartego chrzanu, pęczkiem posiekanego kopru i sokiem cytrynowym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne