Tarta z bakłażanem i mozzarellą

Ocena:

4.45 (176)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Chrupiąca tarta z pysznym farszem!

Składniki:

  • * ciasto francuskie - 1 płat
  • * żółtko - 1 szt
  • NADZIENIE :
  • * bakłażan - 1 szt
  • * pomidor - 2 szt
  • * czosnek - 2 ząbki
  • * oliwa - 3 łyżki
  • * oregano - 1 szczypta
  • * bazylia - 1 szczypta
  • * ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • * mozzarella - 150 g
  • * sól
  • * pieprz

Tarta z bakłażanem i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Formę do tarty lub tortownicę delikatnie natłuszczamy.
  • Dokładnie wyklejamy ciastem francuskim.
  • Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • NADZIENIE :
  • Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy do momentu aż puści sok
  • ( ok. 30-45 minut ).
  • Płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kosteczkę i miksujemy wraz z oliwą i octem.
  • Doprawiamy oregano , bazylią , solą i pieprzem.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy ok. 1 minuty z obu stron każdy plaster bakłażana.
  • Usmażone osuszamy na papierowym ręczniku.
  • CAŁOŚĆ :
  • Przygotowane ciasto francuskie pokrywamy sosem pomidorowym .
  • Układamy pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie plastry bakłażana.
  • Całość polewamy odrobiną oliwy i solimy.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
  • Przed podaniem możemy dodatkowo posypać startym serem!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne