Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (160)
Kruche ciasteczka z mascarpone to łatwy, szybki i elegancki deser do przygotowania na letnie dni. Truskawki idealnie pasują do kremowego serka. Kruche ciasteczka z mascarpone to smak lata.
żółtko 80 g
cukier 150 g
masło 150 g
mąka 220 g
mąka ziemniaczana 50 g
wanilia 1 szt.
mascarpone 150 g
śmietana 36% 100 ml
cukier puder 200 g
truskawki 40 g
pistacje 20 g
melisa 10 szt.
Ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Przekładamy do malaksera, dodajemy masło i oba rodzaje mąki, przesiane. Krótko wyrabiamy ciasto i delikatnie rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma płatami papieru do wypieków. Chowamy do lodówki na 3 godz.
Pieczenie: okrągłą foremką o śr. 8 cm wycinamy ciastka i pieczemy je w temp. 180°C przez 15–20 min, studzimy.
Krem: strąk wanilii rozcinamy, czubkiem noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy do mascarpone, które ucieramy ze śmietanką i cukrem pudrem. Następnie wstawiamy do lodówki na 1 godz., a później ubijamy na gęsty krem. Truskawki kroimy w cieniutkie plasterki tuż przed podaniem. Na ciastka wykładamy krem, na niego – truskawki, obsypujemy cukrem pudrem, cynamonem, posiekanymi pistacjami i listkami melisy.
Porady
Zobacz także: szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych
Ciastka można podać w formie deseru w pucharku: do naczyń nakładamy krem, posypujemy pokruszonymi ciastkami i polewamy sosem. Na sos bierzemy 20 dag truskawek, kroimy je w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy. Rozgotowujemy przez 5 min. Miksujemy i przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami.