Kruche ciasteczka z mascarpone

Ocena:

4.48 (160)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kruche ciasteczka z mascarpone to łatwy, szybki i elegancki deser do przygotowania na letnie dni. Truskawki idealnie pasują do kremowego serka. Kruche ciasteczka z mascarpone to smak lata.

Składniki:

  • żółtko  80 g

  • cukier  150 g

  • masło  150 g

  • mąka  220 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • wanilia  1 szt.

  • mascarpone  150 g

  • śmietana 36%  100 ml

  • cukier puder  200 g

  • truskawki  40 g

  • pistacje  20 g

  • melisa  10 szt.

Kruche ciasteczka z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Przekładamy do malaksera, dodajemy masło i oba rodzaje mąki, przesiane. Krótko wyrabiamy ciasto i delikatnie rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma płatami papieru do wypieków. Chowamy do lodówki na 3 godz.

  • Krok 2:

    Pieczenie: okrągłą foremką o śr. 8 cm wycinamy ciastka i pieczemy je w temp. 180°C przez 15–20 min, studzimy.

  • Krok 3:

    Krem: strąk wanilii rozcinamy, czubkiem noża wyjmujemy ziarenka i dodajemy do mascarpone, które ucieramy ze śmietanką i cukrem pudrem. Następnie wstawiamy do lodówki na 1 godz., a później ubijamy na gęsty krem. Truskawki kroimy w cieniutkie plasterki tuż przed podaniem. Na ciastka wykładamy krem, na niego – truskawki, obsypujemy cukrem pudrem, cynamonem, posiekanymi pistacjami i listkami melisy.

Porady

Zobacz także: szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciastka można podać w formie deseru w pucharku: do naczyń nakładamy krem, posypujemy pokruszonymi ciastkami i polewamy sosem. Na sos bierzemy 20 dag truskawek, kroimy je w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy. Rozgotowujemy przez 5 min. Miksujemy i przecieramy przez sitko z drobnymi oczkami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne