Szałowe dipy

Ocena:

4.56 (183)

  • 30 min.
Dipy do przystawek, sałatek i grilla: orzechowo-cebulowy, pomidorowy, czosnkowo-ziołowy i koperkowy.

Składniki:

  • DIP ORZECHOWY:
  • 120 g orzewszków ziemnych (świeżych lub bez soli)
  • sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli
  • 1 łyżka melassy lub 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta imbiru
  • sól do smaku
  • DIP POMIDOROWY:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • DIP CZOSNKOWO-ZIOŁOWY:
  • 1 mały kubek śmietany
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • SOS KOPERKOWY DO SAŁATEK:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól lub glutaminian sodu
  • pieprz

Szałowe dipy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • DIP ORZECHOWY: Orzeszki wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć na złoto. Następnie rozgnieść. Na pozostałym tłuszcze podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę chilli. Zalać niepełną szklanką wody. Gdy się zagotuje dodać orzechy i pozostałe składniki. Gotować aż sie zagęści.
  • DIP POMIDOROWY: Koncentrat wrzucić do rondelka, rozcieńczyć wodą i zagotować. Dodać pozostałe składniki ippoczekać aż się zagęści.
  • DIP CZOSNKOWO-ZIOŁOWY: Śmietanę dokładnei wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • SOS KOPERKOWY: Koperek, pietruszkę wymieszać oliwą, wodą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne