Dipy do przystawek, sałatek i grilla: orzechowo-cebulowy, pomidorowy, czosnkowo-ziołowy i koperkowy.
Składniki:
DIP ORZECHOWY:
120 g orzewszków ziemnych (świeżych lub bez soli)
sos sojowy
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
1/2 łyżeczki papryczki chilli
1 łyżka melassy lub 3 łyżeczki cukru
1 łyżka cytryny
1 łyżka oliwy
szczypta imbiru
sól do smaku
DIP POMIDOROWY:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki suszonego koperku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
DIP CZOSNKOWO-ZIOŁOWY:
1 mały kubek śmietany
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
SOS KOPERKOWY DO SAŁATEK:
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
2 łyżki suszonego koperku
1 łyżka suszonej pietruszki
kilka kropel soku z cytryny
sól lub glutaminian sodu
pieprz
Szałowe dipy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
DIP ORZECHOWY: Orzeszki wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć na złoto. Następnie rozgnieść. Na pozostałym tłuszcze podsmażyć drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę chilli. Zalać niepełną szklanką wody. Gdy się zagotuje dodać orzechy i pozostałe składniki. Gotować aż sie zagęści.
DIP POMIDOROWY: Koncentrat wrzucić do rondelka, rozcieńczyć wodą i zagotować. Dodać pozostałe składniki ippoczekać aż się zagęści.
DIP CZOSNKOWO-ZIOŁOWY: Śmietanę dokładnei wymieszać z pozostałymi składnikami.
SOS KOPERKOWY: Koperek, pietruszkę wymieszać oliwą, wodą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.