Pęczak na słodko z makiem i bakaliami

Ocena:

4.52 (190)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób

Doskonała potrawa na wigilijny stół, polecam.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru(lub mniej)
  • 10 kropli aromatu migdałowego
  • opcjonalnie, rodzynki i skórka pomarańczowa.

Pęczak na słodko z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pęczak umyć , dodać szczyptę soli, zalać 4 szklankami wody i ugotować na bardzo małym ogniu(każde ziarenko musi być osobno)
  • Mak namoczyć wcześniej, najlepiej na noc. opłukać , zalać wodą i ugotować , mak musi po naciśnięciu palcami , pękać(gotowałam 50 min na bardzo małym ogniu)
  • Ugotowany mak odcedzić,miód rozpuścić w rondlu dodać cukier i dokładnie rozpuścić. Dodać pęczak, mak,(mak możemy zmielić przez maszynkę) aromat , orzechy migdały i wszystko dokładnie wymieszać.(jeżeli lubimy można dodać jeszcze skórkę pomarańczową i rodzynki.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne