Mango on sticky rice – tajski ryż z mango

Ocena:

5 (4)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Mango on sticky rice to dość popularny deser pochodzący z kuchni tajskiej. Przepis na niego jest niezwykle prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jego bazą jest idealnie sprężysty i kleisty ryż w sosie z mleka kokosowego, cukru i szczypty soli. Smaku dopełnia soczyste i dojrzałe mango, śmiało możemy jednak eksperymentować z naszymi owocami sezonowymi. Ryż na mleku kokosowym z pewnością zauroczy także fanów kuchni wege. Sprawdźcie sami, jaki jest smaczny.

Składniki:

  • ryż  115 g

  • woda  295 ml

  • mleko kokosowe  250 ml

  • cukier  35 g

  • sól  0.25 g

  • mąka ziemniaczana  5 g

  • mango  460 g

  • sezam  20 g

  • świeża mięta  2 g

Mango on sticky rice – tajski ryż z mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ryż (najlepszy będzie z okrągłym ziarnem, np. do sushi) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, kilkukrotnie ją zmieniając. Czynność powtarzamy do momentu, aż woda będzie przejrzysta. Następnie umieszczamy go w rondelku, zalewamy szklanką zimnej wody i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut na niskiej mocy palnika. Po tym czasie odstawiamy naczynie na bok i zostawiamy na 10-15 minut, by ziarenka wchłonęły pozostałą wodę.

  • Krok 2:

    Mleko kokosowe przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier, sól i ustawiamy na średniej mocy palnika. Kiedy płyn zagotuje się, ¾ mleka wlewamy do ryżu i dobrze mieszamy.

  • Krok 3:

    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody. Mieszankę wlewamy do pozostałej części mleka kokosowego i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos (posłuży nam do polania ryżu).

  • Krok 4:

    Sezam wsypujemy na suchą i zimną patelnię, a następnie stopniowo ogrzewamy ziarenka na niskiej mocy palnika, przez cały czas mieszając. Gdy sezam zacznie zabarwiać się na złoto, przesypujemy go do chłodnego naczynia do ostygnięcia (ważne by zdjąć go, zanim zacznie brązowieć, w przeciwnym razie nasiona będą gorzkie).

  • Krok 5:

    Mango myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i układamy na szerokim talerzu. Obok wykładamy ryż (możemy wyłożyć go posługując się niewielką miseczką lub filiżanką – zyska wtedy fantazyjny kształt), polewamy sosem z mleka kokosowego i posypujemy prażonym sezamem. Jeśli chcemy, by nasz ryż z mango smakował dokładnie jak z tajskiego street foodu, zamiast sezamu możemy użyć podprażonej żółtej fasolki mung. Mango on sticky rice świetnie smakuje również z listkami świeżej mięty.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne