Ryba w cieście piwnym

Ocena:

4.45 (186)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Ryba w cieście piwnym posmakuje nie tylko amatorom bursztynowego trunku. Ciasto naleśnikowe wzbogacone o piwne bąbelki sprawia, że wokół filetów z dorsza tworzy się złota i chrupiąca otoczka. Taka panierka jest po prostu przepyszna, a dodatkowo zabezpiecza filet przed utratą soków. Przepis na rybę w cieście piwnym obejmuje kilka prostych kroków, do których nie są wymagane zaawansowane umiejętności kulinarne.

Składniki:

  • jajka  1 szt.

  • sól  5 g

  • mąka  200 g

  • piwo  100 ml

  • olej rzepakowy  65 ml

  • dorsz  500 g

  • pieprz  2 g

  • sok z cytryny  15 ml

Ryba w cieście piwnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowania: w pierwszej kolejności sięgamy po jajko i oddzielamy białko od żółtka. Z białka ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

  • Krok 2:

    Ciasto piwne do ryby: w osobnej misce miksujemy mąkę z piwem i żółtkiem. Dodajemy łyżeczkę oleju (5 ml). Odkładamy mikser, dokładamy pianę z białka i mieszamy całość łyżką.

  • Krok 3:

    Przygotowanie ryby: filety myjemy, suszymy na ręczniku kuchennym i kroimy na porcje o długości ok. 8 cm. Nacieramy je solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Krok 4:

    Rozgrzanie oleju: na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju (60 ml). Wstawiamy na średnią moc palnika i czekamy, aż olej będzie gorący.

  • Krok 5:

    Smażenie: rybę maczamy w cieście i smażymy przez 2–3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Krok 6:

    Ryba w cieście piwnym jest gotowa: podajemy ją np. z frytkami, ulubionym sosem i sałatką.

Porady

  • W ten sposób możecie przygotować nie tylko dorsza, ale każdy inny filet morskiej ryby, np. mintaja, morszczuka czy łososia.
  • Piwo może być dowolne jasne, typu lager.
  • Ciasto piwne do ryby powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Jak sprawdzić, czy olej na patelni ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Można użyć termometru kuchennego – powinien wykazywać 180°C. Jeśli go nie macie, zanurzcie w oleju drewnianą łopatkę lub łyżkę. Jeśli wokół niej olej zacznie bulgotać, możecie przejść do smażenia ryby.
  • Ryba w cieście piwnym z chrupiącą i pulchną panierką? Do ciasta z piwem dodajcie pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ryba w cieście piwnym – dlaczego jest tak pyszna?

  • Gruba panierka sprawia, że filet smażony w cieście piwnym jest soczysty w środku i pełen smaku.
  • Alkohol zawarty w piwie zapobiega nasiąkaniu tłuszczem. To dzięki niemu ciasto do ryby jest smaczne i lekkie. Podczas obróbki termicznej alkohol paruje, więc w efekcie końcowym ryba w cieście piwnym nie zawiera procentów i jej wyjątkowym smakiem może się cieszyć cała rodzina.
  • Smażenie w głębokim tłuszczu – ze względu na wysoką kaloryczność nie jest polecane na co dzień, ale to właśnie w ten sposób tworzy się chrupiąca panierka o złotym kolorze.

Skąd pochodzi przepis na rybę w cieście piwnym?

Ryba smażona w cieście to pomysł Brytyjczyków, który zrodził się w XIX wieku w jednym z portowych miasteczek. Do tej pory cieszące się ogromną popularnością fish and chips powstało jako tanie i szybkie danie dla robotników i rybaków. Obecnie ryba w cieście piwnym serwowana jest zarówno w ulicznych barach szybkiej obsługi, jak i w dobrych restauracjach. Brytyjskim zwyczajem do dania podaje się ocet słodowy i sos tatarski.

Ryba w chrupiącym cieście piwnym i inne przygotowywane w ten sposób przekąski, to obecnie topowe potrawy kuchni amerykańskiej. Często goszczą także na stołach mieszkańców Australii i Nowej Zelandii.

Ciasto piwne do ryby i nie tylko

Jeśli posmakuje wam dorsz z cieście piwnym, w podobny sposób możecie przygotować także owoce morza i warzywa. Poniżej sprawdzone przepisy na:

  • krążki cebulowe – podstawowy przepis nie uwzględnia piwa, ale warto je dodać, aby przekąska wyszła lżejsza i bardziej chrupiąca,
  • cukinia w cieście naleśnikowym – lub inne warzywa, takie jak brokuł czy kalafior. Przed zanurzeniem warzyw w cieście (zwykłym naleśnikowym lub piwnym) warto je wcześniej zblanszować. Co to znaczy? Należy zanurzyć je na chwilę w gorącej, a potem w zimnej wodzie. Następnie odkładamy warzywa na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar wody,
  • krewetki w cieście – na przekąskę warto wybrać większe krewetki. Jeśli były mrożone, trzeba wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i przełożyć do lodówki. Dopiero potem wyjmujemy z lodówki, aby stopniowo nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu nie wyjdą gumowate, tylko miękkie i delikatne. Krewetki solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie maczamy je w cieście piwnym i smażymy w gorącym oleju. Można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne