po 2 strąki papryki pomarańczowej, czerwonej i zielonej
por
cukinia
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej papryki chili
500 ml bulionu warzywnego
25 dag makaronu nitki
20 dag startego łagodnego sera żółtego
15 dag mozzarelli
sól, pieprz
Papryka nadziewana makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Por przekroić wzdłuż na pół, umyć, pokroić w cienkie paseczki. Cukinię umyć, zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Warzywa dusić ok. 5 min na rozgrzanej oliwie.
Makaron wymieszać z warzywami i żółtym serem. Doprawić chili, solą, pieprzem. Farszem napełnić papryki.
Mozzarellę pokroić na 6 plasterków. Każdym przykryć jedną paprykę. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, żeby nie dotykały do siebie. Polać bulionem. Przykryć
ściętymi wierzchami. Piec ok. 30 min w temp. 200°C. Podawać na gorąco.