4.47 (193)
Fit burger to dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek ze smażoną wołowiną i sosem majonezowym. Między połówkami wieloziarnistej bułki znajduje się soczysty kurczak pieczony w panierce kukurydzianej. Jego smak doskonale podkreśla kremowa mieszanka masła orzechowego i sosu sojowego. Prosta, lekka kanapka zawiera klasyczne dodatki w postaci sałaty, pomidora i ogórka. Fit burger z kurczakiem to doskonałe źródło białka. Sprawdźcie, jak go zrobić.
pierś z kurczaka 180 g
mąka kukurydziana 30 g
jajka 1 szt.
bułka 2 szt.
pomidor 1 szt.
konserwowe ogórki 1 szt.
sałata lodowa 2 liście
oliwa z oliwek 5 ml
przyprawa do kurczaka 3 g
słodka papryka 2 g
papryka ostra 2 g
masło orzechowe 20 g
sos sojowy 20 ml
sos sriracha 14 ml
syrop klonowy 14 ml
czosnek 1 ząbek
jogurt naturalny 80 g
sól 3 g
Pierś kurczaka: oczyszczamy i kroimy w 3-cm fileciki. Oprószamy solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Możemy wykorzystać gotową mieszankę lub przyrządzić własną. Mięso z kurczaka świetnie komponuje się na przykład z kminem rzymskim i kolendrą. Jego smak można wzbogacić przyprawami korzennymi, takimi jak gałka muszkatołowa i kurkuma. Mieszamy kawałki drobiu, żeby dobrze obtoczyć je w aromatycznych dodatkach.
Make eat easy
Panierowanie: łączymy w miseczce mąkę kukurydzianą (lub drobno pokruszone płatki) ze słodką i ostrą papryką. Do oddzielnego naczynia wybijamy jajko. Rozmącamy je widelcem. Zanurzamy w nim kawałki kurczaka, a potem obtaczamy go w sypkich składnikach. Fit panierka bez glutenu może powstać także z płatków owsianych, siemienia lnianego lub mielonych orzechów.
Make eat easy
Pieczenie: wykładamy blachę pergaminem. Układamy na niej drobiowe kotleciki. Skrapiamy je oliwą (żeby równomiernie rozprowadzić niewielką ilość tłuszczu, warto wykorzystać produkt w sprayu). Pieczemy w 180°C (tryb góra-dół) przez około 20 minut.
Make eat easy
Sos: umieszczamy w miseczce masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy i jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego lub skyr, które zawierają więcej białka). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubiony pikantny sos, na przykład sriracha lub tabasco.
Make eat easy
Składanie kanapki: zaczynamy od przygotowania dodatków. Myjemy pomidor i kroimy go w dość grube plastry. Możemy posypać je odrobiną gruboziarnistej soli i świeżo zmielonym pieprzem. Opłukujemy liście sałaty lodowej (może być też rzymska) i rwiemy je na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w plastry. Bułki na fit burgery (najlepiej wykorzystać pieczywo wieloziarniste, które zapewni nam porcję błonnika) przekrajamy na pół i rumienimy – na suchej patelni, w piekarniku lub opiekaczu. Smarujemy obie części sosem. Na spodzie układamy sałatę, plastry pomidora i kurczaka. Przykrywamy go ogórkiem i górną częścią bułki.
Make eat easy
Podanie: gotowe burgery fit warto przekłuć długą wykałaczką, która przytrzyma wszystkie składniki. Serwujemy je na ciepło. Pasuje do niech lekka surówka z rzodkiewki, marchewki lub pora, a także dietetyczny coleslaw (bez majonezu). Jeśli chcemy stworzyć pełne danie à la fast food, możemy podać burgery z pieczonymi frytkami w wersji light – z selera lub buraka.
Make eat easy
Porady
- Fit burger z kurczakiem można komponować z dowolnymi warzywami i piklami. Sprawdzi się na przykład marynowana cebula czerwona, świeża cukinia, wstążki marchewki lub liście szpinaku.
- Innym pomysłem na pożywną wkładkę do burgerów jest przyrządzenie kotlecików z mielonego lub siekanego mięsa. Wystarczy je wymieszać z jajkiem, doprawić, obtoczyć w mące kukurydzianej i upiec tak samo jak w powyższych krokach przygotowania. Takie drobiowe placuszki posmakują szczególnie dzieciom.
Burger fit bez bułki to propozycja dania białkowego, które świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej lub ketogenicznej. Zamiast pieczywa można wykorzystać na przykład:
Jeśli planujemy przyrządzić keto burgery z kurczakiem, musimy także zmodyfikować nieco pozostałe elementy dania, czyli sos i panierkę. Warto wyeliminować ze składników syrop klonowy, a kurczaka możemy obtoczyć w „bułce tartej” z mąki migdałowej.
Zaproponowany przez nas sos na bazie masła orzechowego i sosu sojowego to niezwykle apetyczny dodatek, który kojarzy się z daniami kuchni azjatyckiej, a także jest źródłem zdrowych tłuszczów. Możemy jednak wypróbować także inne dietetyczne receptury, które dobrze komponują się z drobiem, takie jak: