Roladki krabowe w ogórku i sezamie

Ocena:

4.46 (150)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Jeśli znudziła Wam się sałatka z paluszków krabowych, zróbcie roladki krabowe w ogórku i sezamie. Zapewniamy, że są pyszne!

Składniki:

  • krab  250 g

  • ogórek  2 szt.

  • ryż jaśminowy  100 g

  • kandyzowany imbir  30 g

  • czosnek  1 szt.

  • limonka  1 szt.

  • szalotka  2 szt.

  • świeża mięta  6 liści

  • sezam  25 g

  • papryka w proszku  3 g

  • kolendra  5 g

  • papryka pieczona  30 g

  • sos rybny  30 ml

  • trawa cytrynowa  1 szt.

Roladki krabowe w ogórku i sezamie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umyte ogórki obieramy ze skórki i tniemy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Obraną skórkę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy wszystko do cedzaka, posypujemy drobną solą i pozostawiamy, aby obciekło na 30 min.

  • Krok 2:

    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja. Studzimy. Dolną część trawy cytrynowej rozgniatamy i wszystko drobno siekamy. Marynowany Imbir osączamy i drobno kroimy. Obrany czosnek i szalotki siekamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej limonki i wyciskamy sok.

  • Krok 3:

    Mięso z kraba lub paluszków krabowych rozdrabniamy, mieszamy z wystudzonym ryżem, trawą cytrynową, imbirem, czosnkiem, szalotkami, skórka i sokiem z limonki. Dodajemy pokrojoną skórkę z ogórka i posiekaną mięte. Doprawiamy do smaku.

  • Krok 4:

    Przygotowujemy 12 roladek, nadziewając masą wstążki ogórka. Obtaczamy je w sezamie, stawiamy na talerzu i oprószamy papryką. Mieszamy składniki sosu, dodajemy 4 łyżki wrzątku. Podajemy oddzielnie w małym naczyniu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Porady

Zobacz też: makaron mie sezamowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne