Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku / Zdjęcie: Marcin Klaban, stylizacja: Filip Sadowski:
4.52 (144)
Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku to włoska propozycja na danie z warzywnymi kulkami. W tym przepisie z pewnością zaskoczy smak dodatku, czyli kremu puree z pieczonego czosnku. Niczym grecka skordalia, ale w wersji włoskiej, zrobi wrażenie na domownikach i gościach przy stole. Wypróbujcie przepis autorstwa Cristiny Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.
bakłażan 800 g
jajka 2 szt.
czosnek 3 szt.
bułka tarta 100 g
parmezan 120 g
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa extra vergine 4 łyżki stołowe
rozmaryn 3 gałązki
tymianek 3 gałązki
Pulpeciki: bakłażany myjemy, osuszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w 200°C. Obieramy ze skóry. Miąższ przekładamy na sitko i przeciskamy za pomocą widelca, aby usunąć nadmiar soku. Powstałą pulpę łączymy z jajkami i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Następnie dodajemy bułkę tartą i starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia składników. Masę wyrabiamy dłońmi. Jeżeli będzie zbyt rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy w bułce tartej. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę do 170°C (temperaturę sprawdzamy za pomocą termometru kuchennego). Wkładamy pulpeciki i smażymy do momentu, aż zrumienią się z każdej strony. Następnie odsączamy je z nadmiaru
tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krem z czosnku: główki czosnku obieramy z zewnętrznej łupiny, w całości kładziemy na blasze. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i dodajemy kilka listków ziół. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 45 minut w 200°C (ząbki czosnku powinny być miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie za pomocą widelca rozgniatamy ząbki czosnku na purée. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy na jednolitą, kremową masę. Doprawiamy ziołami.
Na talerze wykładamy porcje kremu z czosnku oraz pulpecików z bakłażana. Dekorujemy listkami bazylii.
Porady
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.