Leczo z cukinii i papryki

Ocena:

4.13 (210)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Leczo z cukinią to danie, które w wielu polskich domach przygotowuje się w hurtowych ilościach latem, by w kolejnych miesiącach dalej móc się cieszyć smakiem najlepszych, sezonowych warzyw. Leczo z kabaczka to bardzo uniwersalne danie, które możemy modyfikować na wiele sposobów. W zależności od dodatków, możemy przyrządzić pikantne leczo z cukinii, leczo wegetariańskie lub leczo z mięsem. Zastanawiasz się, jaki jest przepis na leczo z cukinii? Sprawdź!

Składniki:

  • kiełbasa  300 g

  • olej  3 łyżki stołowe

  • cebula  2 szt.

  • papryka  4 szt.

  • papryka w proszku  1 łyżeczka

  • płatki chili  0.5 łyżeczki

  • cukinia  1 szt.

  • pomidory w puszce  400 g

  • czosnek  2 ząbki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

Leczo z cukinii i papryki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Papryki i cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym bądź na durszlaku. Następnie czosnek i cebulę obieramy z łupin, czosnek kroimy w drobną kostkę bądź przeciskamy przez praskę do wyciskania, a cebulę kroimy w krążki i przekrajamy jeszcze raz na pół. Z cukinii (nie obieramy jej ze skórki) wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę, tak samo robimy z papryką. Kiełbasę kroimy w średniej grubości plasterki.

    kielbasa-leczo
  • Krok 2:

    W rondlu rozgrzewamy olej. Gdy osiągnie już odpowiednią temperaturę, wrzucamy do niego poszatkowaną cebulę wraz z kiełbasą. Przyprawiamy słodką papryką i posypujemy płatkami chili. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Całość przesmażamy na małym ogniu około 6-7 minut regularnie mieszając. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie do garnka dorzucamy pokrojoną cukinię, natkę pietruszki i pokrojoną paprykę. Podlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Należy pamiętać o tym, żeby leczo z cukinii co jakiś czas mieszać. Leczo z cukinii gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wówczas leczo z cukinii odkrywamy, wlewamy pomidory z puszki. Próbujemy, w razie czego doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Całość podgrzewamy jeszcze przez około pięć minut i gotowe. Leczo z cukinii podajemy np. z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.

    pomidory-z-puszki

Porady

Do przyrządzenia leczo z cukinią możesz użyć także innego rodzaju tłuszczu. Powyższy przepis na leczo z cukinią podaje olej roślinny - najlepszy będzie ten neutralny smakowo, czyli np. słonecznikowy czy rzepakowy. Olej można także zastąpić smalcem, tak, jak mówi tradycyjny przepis na leczo.

Leczo z cukinii to danie, które wspaniale nadaje się do wekowania. W sezonie, kiedy na rynku dostępne są najlepsze i, co najważniejsze, świeże kabaczki, warto przygotować więcej leczo z cukinią i zrobić zapas na zimę, aby mieć pod ręką szybki i pyszny obiad. Wekowanie, inaczej pasteryzacja, to prosty sposób na bezpieczne przechowywanie najróżniejszych przetworów w zapasie. Jak się do tego zabrać? Na pewno trzeba zadbać o dobrze wyparzone, czyste słoiki. Najłatwiejsze sposoby na wekowanie to:

  • Pasteryzacja w garnku. Aby słoiki nie pękły w trakcie gotowania, duży garnek wykładamy płócienną ściereczką. Słoiki ustawiamy tak, by się ze sobą nie stykały i zalewamy je wodą tak, by nie sięgała do pokrywek. Doprowadzamy do wrzenia. Po ugotowaniu słoiki należy ponownie dokręcić i ustawić do góry dnem na co najmniej dobę
  • Pasteryzacja w piekarniku. Przebiega bardzo podobnie do pasteryzacji w garnku. Piekarnik rozgrzewamy do 130°C. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce wyłożonej gazą i zostawiamy w piekarniku na godzinę. Po tym czasie słoiki ustawiamy na ręczniku kuchennym bądź ściereczkach i również odstawiamy na minimum dobę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Leczo z kiełbasą i cukinią, leczo z kiełbasą i warzywami - z czym podawać leczo?

Leczo to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni węgierskiej. W podstawowym przepisie na leczo główną rolę grają świeże pomidory i papryka. Warzywa te dusi się na smalcu razem z wędzonym boczkiem oraz cebulą, a całość doprawia się - jak na Węgry przystało - mieloną papryką. Takie leczo z boczkiem na bazie świeżych pomidorów na Węgrzech funkcjonuje jako dodatek do potraw mięsnych, ale też jako samodzielne danie. Obecnie przyrządza się je na wiele różnych sposobów. Można trafić na leczo z mięsem (na przykład drobiowym czy wieprzowym), leczo z jajkiem, leczo z pieczarkami a nawet leczo z parówkami. Bardziej pożywną wersją tego dania będzie leczo z klopsikami, które możemy przyrządzić podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym, czyli wrzucić podsmażone wcześniej klopsiki do duszącego się gulaszu. W Polsce popularnymi składnikami leczo są bakłażan i cukinia, zwłaszcza w sezonie letnim. W wersji wegetariańskiej do leczo z kabaczka można dodać także strączki (cieciorkę, fasolę czy soczewicę) lub tofu, aby danie było bardziej treściwe. Z czym podawać leczo z kabaczka? Wielu krajach funkcjonuje ono jako dodatek do innych dań, dlatego możemy podać leczo z ziemniakami i mięsem jako część obiadu. Czasem jeszcze w czasie gotowania do leczo dodaje się też ryż. Leczo z ryżem jest wówczas o wiele gęstsze, ponieważ ryż wchłania całą wilgoć. Najprościej zaś będzie podać leczo z pieczywem, choć niektórzy preferują leczo z makaronem - wszystko zależy od naszych preferencji i możliwości czasowych.

Jak zrobić leczo z cukinii?

Żeby przygotować leczo z kabaczka, trzeba najpierw zaopatrzyć się w świeże warzywa: cukinię i różnokolorowe papryki. Możemy także dodać bakłażan, świeże pomidory, czy nawet dynię. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, ale nie obieramy cukinii. Następnie obrany czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę (ząbki czosnku można także zetrzeć na tarce o drobnych oczkach), a cebulę pokroić w półkrążki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, z cukinii wydrążamy miąższ. Warzywa na leczo z kabaczka kroimy w kostkę - nie powinna być zbyt mała, żeby po ugotowaniu warzywa dalej były wyczuwalne w gulaszu. W rondlu lub garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy już osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy do niego cebulę i uprzednio pokrojoną w plasterki kiełbasę. Leczo z kabaczka przyprawiamy papryką mieloną słodką oraz płatkami chili. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną bazę pod leczo z cukinii dusimy na małym ogniu przez około 6-7 minut. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy czosnek i całość jeszcze przez chwilę gotujemy. Następnie do garnka wrzucamy pokrojone papryki, cukinię, natkę pietruszki i zalewamy 1/3 szklanki wody. Leczo z kabaczka zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa zmiękną, do leczo z cukinią dolewamy pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Leczo z cukinii gotujemy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.

Zobacz też: Warzywne leczo ogrodowe

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% na nową kolekcję
-20% na nową kolekcję
Rabat 20% na nieprzecenione be... więcej»
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
+
-20% na nową kolekcję
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na nieprzecenione bestsellery i produkty z nowej kolekcji. Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych (w Warszawie i Krakowie) i online na balaganstudio.com. Z wyłączeniem kolekcji biżuterii Balagan・W.KRUK・Felicita! Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Balagan20
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne