Potrawka z ryżu z łososiem po francusku

Ocena:

4.54 (155)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Potrawka z ryżu z łososiem po francusku to bardzo dobra propozycja na kolację. Pyszne połączenie ryby, ryżu, sera i ziół tworzy to francuskie danie.Mimo, że cheddar to angielski ser to doskonale podkreśla smak francuskiej potrawki. Potrawka z ryżu z łososiem po francusku to prosty przepis o wyśmienitym smaku

Składniki:

  • łosoś  600 g

  • natka pietruszki  4 łyżki stołowe

  • ryż  400 g

  • cheddar  175 g

  • jajka  3 szt.

  • woda  1 l

  • natka pietruszki  4 gałązki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • liść laurowy  1 szt.

  • musztarda francuska  1 łyżeczka

  • masło  40 g

  • mąka  40 g

  • mleko  1 l

Potrawka z ryżu z łososiem po francusku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Łososia kładziemy na szerokiej, płytkiej patelni. Dodajemy liść laurowy i łodyżki natki pietruszki, trochę soli i pieprzu.
    Wlewamy wodę i gotujemy rybę ok. 12 min, aż zmięknie. Wyjmujemy ją, wyrzucamy zioła, a płyn wlewamy do
    rondla. Filet pozostawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy wszystkie ości i rozdzielamy mięso na płatki.
    losos-filet-iStock (1)
  • Krok 2: Do rondla z płynem pozostałym z gotowania ryby wrzucamy ryż. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy i gotujemy 10 min na wolnym ogniu, przez cały czas pod przykryciem. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy ryż na 5 min. basmati-iStock (1)
  • Krok 3: Na sos: w rondlu mleko mieszamy z masłem i mąką. Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, stale mieszając, aż sos stanie się gładki i gęsty. Do sosu dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 2 min. iStock-musztarda-francuska (1)
  • Krok 4: W piekarniku rozgrzewamy grill. Sos zdejmujemy z ognia, mieszamy z posiekaną natką i ryżem oraz połową startego sera cheddar. Pokruszoną rybę i posiekane jajka ugotowane na twardo mieszamy z ryżem dużą metalową łyżką. Całość układamy w płytkim naczyniu do zapiekania i posypujemy pozostałą częścią sera. Zapiekamy, aż wierzchnia warstwa pięknie się przyrumieni. Potrawka z ryżu z łososiem po francusku jest gotowa do podania. iStock-natka-pietruszki (1)

Porady

Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia

Potrawka z ryżu z łososiem po francusku zawiera w przepisie:

  • filet z łososia bez skóry
  • kilka łodyżek natki pietruszki + 2-3 posiekanej natki
  • ryż basmati
  • starty cheddar
  • 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zamienniki: zamiast cheddara możemy użyć goudy. Łososia możemy zastąpić krewetkami. Potrawa jest również dobra z makaronem zamiast ryżu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne