Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.54 (155)
Potrawka z ryżu z łososiem po francusku to bardzo dobra propozycja na kolację. Pyszne połączenie ryby, ryżu, sera i ziół tworzy to francuskie danie.Mimo, że cheddar to angielski ser to doskonale podkreśla smak francuskiej potrawki. Potrawka z ryżu z łososiem po francusku to prosty przepis o wyśmienitym smaku
łosoś 600 g
natka pietruszki 4 łyżki stołowe
ryż 400 g
cheddar 175 g
jajka 3 szt.
woda 1 l
natka pietruszki 4 gałązki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
liść laurowy 1 szt.
musztarda francuska 1 łyżeczka
masło 40 g
mąka 40 g
mleko 1 l
Porady
Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia
Potrawka z ryżu z łososiem po francusku zawiera w przepisie:
- filet z łososia bez skóry
- kilka łodyżek natki pietruszki + 2-3 posiekanej natki
- ryż basmati
- starty cheddar
- 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane
Zamienniki: zamiast cheddara możemy użyć goudy. Łososia możemy zastąpić krewetkami. Potrawa jest również dobra z makaronem zamiast ryżu.