Grzyby smażone

Ocena:

4.47 (163)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grzyby smażone z cebulką to szybkie danie, którym warto raczyć się przede wszystkim jesienią, w sezonie na smakowite dary leśnego runa. Przyrządza się je bardzo prosto, choć dobrze znać kilka trików, żeby zawsze wychodziły miękkie, rumiane i aromatyczne. Przydadzą się do obiadu lub na kolację, a także do pierogów i dań z ryżem lub makaronem. Przygotujcie się na jesień i sprawdźcie, jak smażyć grzyby leśne, którym nie sposób się oprzeć. 

Składniki:

  • grzyby leśne  500 g

  • cebula  150 g

  • olej  30 ml

  • masło  20 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Grzyby smażone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: grzyby leśne (na przykład podgrzybki, prawdziwki lub rydze) dokładnie oczyszczamy szczoteczką lub małym nożykiem. Krótko opłukujemy je w zimnej wodzie i osuszamy. Dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.  

  • Krok 2:

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulkę, po czym wrzucamy grzyby. Równomiernie rozkładamy je na gorącej powierzchni za pomocą łopatki. Czekamy, aż puszczą wodę. Kiedy odparuje, smażymy je, mieszając, do momentu, kiedy się ładnie zarumienią.   

  • Krok 3:

    Podanie: wrzucamy na patelnię łyżkę masła. Podgrzewamy wszystkie składniki jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy grzyby smażone solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki.

Porady

  • Smażone grzyby z cebulką świetnie smakują w towarzystwie kromki świeżego chleba na zakwasie. To idealna ciepła przekąska do kolacji.  
  • Grzyby należy wstępnie wyczyścić za pomocą specjalnej szczoteczki, najlepiej od razu po przyniesieniu ich do domu z lasu lub targu. Nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ wchłoną zbyt dużo wilgoci i staną się gąbczaste. Utrudni to usmażenie ich na złoty kolor. 
  • Wielu miłośników świeżych, leśnych zbiorów zastanawia się, czy grzyby trzeba gotować przed smażeniem. Nie jest to konieczne, ale jeśli obawiamy się, że wyjdą zbyt twarde, możemy je sparzyć. Niektóre odmiany mogą mieć łykowate trzonki. Warto je wyciąć i wykorzystać później do zrobienia bulionu grzybowego, a na patelnię wrzucić wyłącznie miękkie kapelusze pokrojone w plasterki.   
  • Jeśli nie chcemy używać tłuszczu, możemy przyrządzić grzyby duszone z cebulą. Polecamy podlać je na początku niewielką ilością wody i białym wytrawnym winem.    
  • Jak smażyć grzyby leśne? Chociaż świetnie smakują przyrządzone na maśle, nie jest ono stabilne termiczne i łatwo się przypala, dlatego polecamy obróbkę na oleju lub oliwie. Masło dodajemy pod koniec smażenia, żeby nadać potrawie aromat. Pamiętajmy, że grzyby powinny mieć dużo miejsca na patelni, inaczej będą się dusić we własnym sosie i trudno będzie uzyskać rumianą skórkę.   
  • Entuzjaści jadalnych darów lasu na pewno z chęcią przygotują grzyby smażone do słoików na zimę. Jest to ciekawe rozwiązanie, jeśli nie przepadamy za klasycznymi marynowanymi podgrzybkami, gąskami lub kurkami w zalewie octowej. Ważne jest, żeby przyrządzić je wyłącznie na oleju. Masło może zjełczeć i popsuć przetwory. Smażone lub duszone grzyby z patelni należy poddać tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w 24-godzinnych odstępach. Stosuje się ją często do wekowania mięsa.  
  • Grzyby smażone można trzymać w lodówce i odgrzać na drugi dzień. Nie poleca się przechowywania ich dłużej, ponieważ szybko się psują.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak podawać grzyby smażone? 

Smażone leśne grzyby mogą być daniem kolacyjnym lub przekąską, którą można pałaszować ze świeżym pieczywem lub chrupiącą grzanką. Stanowią aromatyczny dodatek do pieczonych mięs lub kotletów. To także składnik sezonowych potraw z ryżu lub makaronu, zup, sosów i gulaszów. Świetnie smakują w:  

  • risotto z grzybami – bazę tego dania stanowi kremowy ryż ugotowany w bulionie warzywnym, z dodatkiem masła i parmezanu. Na koniec wystarczy dorzucić grzyby smażone na patelni z cebulką i obiad dla całej rodziny gotowy.    
  • śmietanowych sosach – na patelnię wystarczy wlać kremówkę i odparować ją, żeby powstał gęsty, aromatyczny akompaniament dla naleśników, zapiekanek i pieczeni. Grzyby smażone z cebulą i śmietaną wyjątkowo dobrze pasują do pieczonego drobiu, schabu lub polędwiczki wieprzowej
  • spaghetti lub tagliatelle – tworzą pyszną, sycącą potrawę we włoskim stylu, z polskim smaczkiem. Makaron z grzybami najlepiej robić jesienią, kiedy mamy dostęp do świeżych darów lasu, ale można go też przygotować z mrożonki. 
  • pierogach lub uszkach – farsz ze smażonych podgrzybków lub prawdziwków kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami, ale wtedy najczęściej powstaje z suszonych zapasów na zimę. Warto jednak skorzystać z sezonu na świeże leśne zbiory i zrobić z nich pyszne, delikatne nadzienie do kieszonek z ciasta.   

Co dodać do smażonych grzybów? 

Smażenie grzybów leśnych to wdzięczna czynność, dzięki której po domu roztacza się przyjemny aromat. Daje nam też dużą dowolność, jeśli chodzi o dodatki. Prawie w każdej polskiej kuchni robi się smażone grzyby z cebulką, ale niektórzy wrzucają na patelnię także:   

  • różne świeże zioła – najczęściej na gotowej potrawie ląduje posiekana natka pietruszki, ale doskonale uzupełni ją także tymianek, rozmaryn lub koperek. Mniej popularne zioła, które warto wypróbować chociaż raz, to czosnek niedźwiedzi, cząber, kminek, jałowiec i szałwia. 
  • ząbek czosnku – drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Nadaje grzybom charakteru, ale jeśli dodamy go zbyt dużo może przyćmić ich niepowtarzalny aromat.  
  • jajko – wbijamy je do smażonych leśnych grzybów krótko przed zdjęciem ich z patelni. Energicznie mieszamy, żeby powstała jajecznica. W ten sposób otrzymujemy sycące i kremowe danie pełne białka. W wielu domach spożywa się je na kolację. 
  • boczek lub słonina – wytapiamy je, zanim leśne zbiory wylądują na patelni. Świetnie sprawdzą się zamiast masła i oleju, choć smażone grzyby staną się wtedy kalorycznym daniem.  
  • kwaśna śmietana – smakowicie oblepia smażone podgrzybki i prawdziwki z cebulką. Dodaje im nieco kwaskowej świeżości. Grzyby w śmietanie idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub szczypiorkiem.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne