iStoick
0 (0)
Nasi goreng to danie przygotowane z ugotowanego wcześniej ryżu, smażonego jajka, kurczaka i krewetek albo tofu oraz ulubionych warzyw. To odpowiednio skomponowane orientalne przyprawy nadają mu wyjątkowego charakteru. Jest to potrawa charakterystyczna dla kuchni malajskiej oraz indonezyjskiej. Jeśli lubicie nieoczekiwane smaki, to polecamy wypróbować nasz przepis na nasi goreng.
ryż 100 g
chili 1 szt.
czosnek 4 ząbki
jajka 2 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
filet z kurczaka 250 g
krewetki tygrysie 200 g
kapusta pekińska 300 g
papryka chili 100 g
sos sojowy 20 g
sos rybny 20 g
brązowy cukier 5 g
szczypiorek 4 gałązki
fasolka szparagowa 150 g
Ryż: gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy, odparowujemy.
Siekanie: czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Papryczki przekrawamy, wyciągamy gniazda nasienne i także rozdrabniamy.
Mięso: kurczaka kroimy w paski lub drobną kostkę.
Krewetki: jeśli używamy świeżych, to zdejmujemy pancerze, grzbiet nacinamy i wyciągamy ciemną nitkę. Mrożone rozmrażamy wcześniej w lodówce.
Smażenie: w woku lub dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy chili i czosnek. Smażymy 2 minuty.
Jajka: wbijamy je do woka, mieszamy aż się zetną. Odsuwamy na bok, dodajemy kurczaka oraz krewetki i smażymy ok. 4 minut.
Wykończenie dania: dodajemy ryż, składniki mieszamy. Wlewamy sos sojowy oraz rybny, dodajemy cukier. Mieszamy. Zieloną paprykę, oraz kapustę pekińską kroimy w paski lub kostkę, dodajemy na patelnię. Fasolke szparagową obieramy, myjemy , kroimy i dodajemy na patelnię. Całość smażymy, mieszając ok. 3 minuty. Warzywa powinny być chrupiące.
Serwowanie: szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy, posypujemy nim wyłożone na talerze porcje nasi goreng.
Porady
- Ryż do dania możemy przygotować dzień wcześniej i po wystudzeniu od razu schować do lodówki. Odpowiedni będzie tu każdy gatunek, np. biały lub basmati.
- Czosnek i papryczkę można też rozdrobnić w elektrycznym rozdrabniaczu, w razie potrzeby, dodając odrobinę wody.
- Do potrawy możemy dodać brokuł, pieczarki, groszek zielony lub cukrowy, fasolkę szparagową, cukinię. W zasadzie sprawdzą się wszystkie warzywa. Warto wykorzystać te, które akurat mamy w lodówce.
- Możemy dodać jeden rodzaj białka, np. tylko kurczaka, albo krewetki czy rybę albo dołożyć tofu otrzymując danie wegetariańskie.
- Gotowe nasi goreng możemy posypać kiełkami, np. sojowymi oraz orzeszkami: nerkowcami lub piniowymi.