Wegańskie spaghetti bolognese

Ocena:

4.52 (178)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Wegańskie spaghetti bolognese to dowód na to, że naprawdę nie potrzebujemy mięsa, żeby danie było przepyszne. Dzięki odpowiednim wegańskim zamiennikom możemy przyrządzić potrawę w taki sposób, że smakuje jak tradycyjne włoskie danie. Wypróbujcie przepis na wegańskie spaghetti bolognese, a już nigdy nie będziecie chcieli jeść innej wersji tego dania!

Składniki:

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • masło roślinne  1 łyżka stołowa

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • seler naciowy  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • pieczarki  200 g

  • passata pomidorowa  700 ml

  • pomidor  1 puszka

  • cukier  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sól wędzona  1 szczypta

  • papryka wędzona  1 szczypta

  • oregano  1 szczypta

  • bazylia  1 szczypta

  • kasza gryczana  1 szklanka

  • migdały  100 g

Wegańskie spaghetti bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trochę oliwy i masła. Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dokładamy starte marchewkę i seler, trzymamy na ogniu, aż cebula zacznie się przypiekać. Dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy, aby go nie przypalić. Dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażamy.

    wegańskie spaghetti bolognese (2)
  • Krok 2:

    Wlewamy passatę i pomidory z puszki, oprószamy cukrem, solą, pieprzem i ziołami, dusimy ok. 15 min. Kaszę gryczaną obsmażamy przez chwilę na oliwie z ziołami, dodajemy do sosu, dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy klasycznie – ze spaghetti, zmielonymi nerkowcami i świeżymi ziołami; lub używamy do faszerowania i zapiekania warzyw czy grubych makaronów.

    wegańskie spaghetti bolognese (3)

Porady

W przepisie na wegańskie spaghetti bolognese wykorzystujemy:

  • seler naciowy - kawałek
  • pieczarki - malutkie
  • pomidory w puszce - krojone, najlepiej datterini
  • kaszę gryczaną - prażoną, ugotowaną na sypko w bulionie i odcedzoną
  • migdały - sproszkowane
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegańskie spaghetti bolognese to przerobiona wersja przepisu na spaghetti po bolońsku z mięsem. W opcji dla mięsożerców do spaghetti możemy dodać podsmażone mięso mielone wieprzowo-wołowe lub drobno pokrojony i podsmażony wędzony boczek (posmak wędzonki podkręci to danie). Z kolei mielone migdały zastępujemy parmezanem. W takiej wersji najczęściej podaje się danie we włoskich restauracjach.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne