Zupa Pizza

Ocena:

4.53 (178)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa pizza to wariacja na temat włoskiego placka, czyli gęste, treściwe danie na bazie pomidorów. Dzięki dodatkowi mielonego mięsa, syci na długo, a za sprawą aromatycznych przypraw, przenosi do rozgrzanej Italii. Zupa pizza smakuje doskonale ze świeżymi ziołami, słuszną ilością grana padano i świeżą ciabattą. Poniżej nie tylko przedstawiamy recepturę na zupę a'la pizza, ale również podpowiadamy jak przeszczepić do swojej kuchni, jeszcze więcej słonecznych przepisów z południa. 

Składniki:

  • bulion warzywny  1.5 l

  • mięso mielone  500 g

  • pieczarki  500 g

  • cebula  3 szt.

  • pomidory w puszce  800 g

  • mascarpone  250 g

  • ser grana padano  100 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • oregano  6 g

  • bazylia  6 g

  • tymianek  6 g

  • sól  3 g

  • pieprz ziołowy  3 g

  • słodka papryka  3 g

  • czosnek granulowany  3 g

Zupa pizza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie zupy pizzy rozpoczynamy od podsmażenia mięsa na rozgrzanej na patelni oliwie. Cebule obieramy i dość drobno kroimy. Pieczarki myjemy i również drobno kroimy. Cebulę i pieczarki dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.

  • Krok 2:

    Podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i serek mascarpone i starty grana padano.  Krótko blendujemy. Zupa pizza jest gotowa. 

Porady

  • Zupa pizza to rozgrzewające danie, które może stanowić samodzielny, sycący obiad. Jeżeli lubisz podobne przepisy, idealna będzie dla ciebie receptura na treściwą zupę meksykańską z czerwoną fasolą.
  • Jeżeli chcesz przygotować zupę a'la pizza w wersji wegetariańskiej, mięso możesz zastąpić jednym z coraz bardziej popularnych, roślinnych odpowiedników, lub bogatą w białko, zieloną soczewicą.
  • Zupa pizza smakuje doskonale z dodatkiem miękkiej ciabatty. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości, możesz także przygotować domowe paluchy drożdżowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa pizza- jak zrobić?

Zupa pizza to treściwe danie na bazie pomidorów, stanowiące skrzyżowanie włoskiego placka z prostym daniem jednogarnkowym. Nie musimy kierować się sztywnymi zasadami. W zależności od dostępnych produktów, lista składników może ulec modyfikacjom. Zupa pizza może stanowić posiłek zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Możemy również zrezygnować z wkładki, i ugotować aksamitny krem z pomidorów. Niezależnie od wyboru, warto jednak sięgnąć po esencjonalny, domowy bulion warzywny. Dodatkowej kremowości nadaje delikatny serek. Jeżeli chcemy przygotować mniej kaloryczną wersję zupy a'la pizza, możemy pominąć dodatek mascarpone. A może przeciwnie, mamy ochotę na eksperyment z większą ilość sera? Nada się zarówno mozarella, gorgonzola, jak i ser fontina. Zupa pizza smakuje doskonale, podana ze świeżym pieczywem i porcją świeżych ziół. 

Klasyki kuchni włoskiej

Przepis na zupę a'la pizza świetnie pokazuje, że niezależnie od panujących trendów, kuchnia włoska cieszy się powodzeniem na całym świecie. Na kultowe dania, najczęściej wybieramy się do restauracji. Jak przeszczepić do swojej własnej kuchni więcej przepisów z południa? Włosi do perfekcji opanowali lokalność i prostotę. Ważne są jednak podstawy: dopasowanie do sosu odpowiedniego kształtu makaronu, czy rodzaju ryżu do risotto, a także niezmienne zasady: czas gotowania, kolejność czynności. Tak oto, makaronu nigdy nie przelewamy zimną wodą, a bezpośrednio po ugotowaniu łączymy z sosem. Choć może się wydawać, że przygodę z kuchnią włoską musimy rozpocząć uzbrojeni w skomplikowane gadżety, liczy się przede wszystkim smak. Zupa pizza to dobry pomysł na pierwsze spotkanie z popularnymi we Włoszech składnikami. Warto jednak do perfekcji opanować produkcję domowego makaronu z pszenicy durum oraz kilka podstawowych przepisów, takich jak sos pomidorowy z krewetkamilasagne z sosem beszamelowym, czy kremowe, risotto na bulionie i białym winie. Kuchnia włoska to też przepyszne, lekkie desery. Najbardziej popularny to lekkie, obłoczne tiramisu. Posiłek może zwieńczyć również delikatna panna cotta z owocowym akcentem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne