Rolada z wiśniami

Ocena:

4.51 (173)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
Wiśnia i czekolada- jedna z bardziej udanych par jaką znam:)

Składniki:

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • pol tabliczki gorzkiej czekolady, startej
  • cukier waniliowy - 16 g
  • masa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki nutelli
  • łyżka amaretto (niekoniecznie)
  • wisnie bez pestek (z kompotu, świeże lub mrożone)
  • tu jeszcze są borówki

Rolada z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubić.Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać.
  • W drugim naczyniu wymieszac make z proszkiem kakao, delikatnie na najnizszych obrotach miksera wsypywac do masy i wymieszac, potem wsypac starta czekolade wymieszac łyzką delikatnie. Ma to byc puszysta masa.
  • Przygotować ręczniczek najlepiej taki z płutna (ściereczka), posypać lekko cukrem waniliowym.
  • Płaską formę o wymiarach okolo 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec w 180 stopniach 12- 15 min. Nie można spiec zabardzo zeby nie pękała przy zwijaniu.
  • Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku (lub krotszego wtedy rolada bedzie grubsza, a krotsza). Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, zwijamy ja ze ściereczką na gorąco.
  • Masa: Zmiksować wszystkie składniki wymienione wyżej. Uwaga: nie wiem czemu ale 3 razy robiłam ten krem z serkiem mascarpone piątnicy i mi się warzyło, natomiast mascarpone z lidla jest super:)
  • Rozwinąć delikatnie rolade, polożyc krem na to wiśnie (i borówki), zwinąć spowrotem (bez ściereczki:) ) trzymać w lodówce.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne