Szynka świąteczna

Ocena:

4.48 (176)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

Przepisy na Wielkanoc - szynka świąteczna

Składniki:

  • surowa szynka (ok. 2 i 1/2 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 25–30 goździków
  • SOS:
  • 2 łyżki galaretki porzeczkowej ze słoika
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 3 pomarańczy
  • łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka octu winnego

Szynka świąteczna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szynkę moczyć całą noc w wodzie. Następnego dnia wyjąć, osączyć, osuszyć. Przełożyć do garnka odpowiedniej wielkości, włożyć pokrojone w talarki cebule i zalać taką ilością zimnej wody, by wszystko było przykryte. Wrzucić ziarna pieprzu i liście laurowe, zagotować.
  • Po zszumowaniu zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować szynkę 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z garnka i gdy nieco przestygnie, ostrym nożem naciąć skórkę w kratkę. Gorczycę utłuc w moździerzu, wymieszać z cukrem i natrzeć skórkę szynki, a w rożek każdego kwadracika wbić po jednym goździku. Piec 30 minut w temp. 220°C, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
  • Sos:
  • galaretkę podgrzać w rondelku, dodać sok i skórkę otartą z cytryny, sok i skórkę z pomarańczy, wymieszać i podgrzewać. Gdy sos będzie miał silny korzenny zapach, dodać chrzan, musztardę i ocet winny. Ponownie mocno podgrzać. Szynkę podawać na gorąco, pokrojoną w plastry, z sosem porzeczkowym. Doskonała jest również na zimno.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne