Przepis: Agata Wojda, wykonanie potraw i stylizacja: BBS STUDIO
4.48 (195)
Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami to przepis inspirowany kuchnią żydowską. Marchewki i bakalie duszone w soku pomarańczowym to stałe połączenie żydowskiego cymesu. Korzenne smaki cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu to smaki, które podkreślają słodycz marchewki. A dla wielu osób mogą być zaskakujące. Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami to przepis, który szczególnie zasmakuje dzieciom.
marchewka 3 szt.
sól 1 szczypta
brązowy cukier 50 g
mleko 300 ml
śmietanka 300 ml
masło 3 łyżki stołowe
makaron spaghetti 120 g
jajka 3 szt.
cynamon 0.5 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pomarańcze 1 szt.
bułka tarta 1 łyżka stołowa
daktyle 80 g
suszona żurawina 80 g
suszone morele 80 g
płatki migdałowe 80 g
kardamon 1 łyżka stołowa
Marchewki kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Mieszamy z niewielką ilością soli i połową cukru, odstawiamy na 30 min. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy 2 łyżki masła, zagotowujemy. Na wrzącą mieszankę wrzucamy makaron i trzymamy na niewielkim ogniu,
aż zmięknie.
Odcedzamy, zachowując płyn. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem,
dodajemy przyprawy i otartą skórkę z 1/2 sparzonej pomarańczy. Z owocu wyciskamy sok. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, wkładamy makaron, marchewkę, suszone bakalie z wyjątkiem płatków migdałowych, mieszamy.
Ostudzone mleko łączymy z jajkami i sokiem z pomarańczy, zalewamy zawartość formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C, najlepiej w
kąpieli wodnej. Pieczemy 30 min, odkrywamy i dopiekamy na rumiano jeszcze
ok. 20 min. Podajemy na ciepło, na plastrach obranej z błon pomarańczy, z łyżką
greckiego jogurtu. Posypujemy kardamonem.
Porady
Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami zawiera:
- tłuste mleko
- śmietankę 36%
- 120 g cienkiego, suchego makaronu typu capelli di angeli, spaghettini
- pokrojone drobno daktyle
- namoczone suszone żurawiny
- posiekane morele
- starty kardamon
Słodkie traktowanie marchewki to domena kuchni żydowskiej. W wersjach tego typu zapiekanki marchew można śmiało mieszać z prażonymi jabłkami, świeżym posiekanym ananasem lub konfiturą z moreli lub mirabelek. Warunkiem sukcesu jest jej bardzo cienkie pokrojenie, niecierpliwi mogą ją dodatkowo sparzyć.