Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.52 (180)
Orientalny obiad w sprawdzonym przepisie. Choć jest kilka oryginalnych produktów m.in. mąka ryżowa, to wszystkie składniki bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych. Po prostu pycha!
pierś z kurczaka 2 szt.
olej 30 ml
ryż 200 g
czarnuszka 3 g
sól 5 g
daktyle 6 szt.
mleko kokosowe 1 puszka
anyż 2 szt.
kumin (kmin rzymski) 3 g
pieprz biały 10
kokos 0.5 szt.
mąka ryżowa 15 g
Do garnka wlewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Dosypujemy ziarna czarnuszki. Zalewamy osoloną wodą, 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykrywamy szczelną pokrywką i gotujemy ok. 20 min, na małym ogniu. Po ugotowaniu mieszamy i odstawiamy przykryty w cieple przez kolejne 20 min.
Filety nacinamy na pół, jednak tak, żeby ich nie przeciąć do końca. Oprószamy solą. W środek wkładamy daktyle i zwijamy mięso, oprószamy solą.
Roladki obsmażamy na patelni. Delikatnie je wyjmujemy i robimy sos: wlewamy mleko kokosowe na patelnię, dodajemy utłuczone w moździerzu gwiazdki anyżu, ziarna kuminu i białego pieprzu oraz trochę soli. Dodajemy duże wiórki kokosowe zestrugane obieraczką do warzyw z kopry świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęszczamy rozwodnioną mąką ryżową.
Gorące roladki polewamy sosem i dekorujemy świeżo ustruganymi płatkami kokosa. Podajemy z ryżem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
Porady
Delikatne płatki kopry podnoszą smak ryżu i drobiu. Powstająca z miąższu i gorącej wody śmietanka jest często dodawana do zup, curry, krewetek, ryb i mięs, nadając im wyrafinowany smak.
Zobacz też: marynowany kurczak z grilla