Kasza jaglana z warzywami

Ocena:

4.52 (156)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kasza jaglana z warzywami to pyszne i zdrowe danie na obiad lub pożywny lunch. Warzywa z kaszą jaglaną w szczególności smakują w lecie - wtedy można korzystać z sezonowej różnorodności. Kaszotto to także znakomite danie dla dzieci. Można je wykonać w szybki i w prosty sposób. Taki posiłek warto podać osobom ceniącym pełnowartościowe składniki. Wypróbujcie przepis na kaszę jaglaną z warzywami.

Składniki:

  • kasza jaglana  200 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • zielona papryka  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • szczypiorek  100 g

  • sól himalajska  1 szczypta

  • pieprz  2 szczypty

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • woda  500 ml

Kasza jaglana z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kasza jaglana z warzywami to tani i prosty przepis. Na początek należy przepłukać kaszę jaglaną zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. Następnie gotować ją w zagotowanej wodzie z 2 szczyptami soli, przez około 15 minut na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody.

    Kasza jaglana z warzywami
  • Krok 2:

    Wszystkie warzywa należy pokroić w podobnej wielkości kawałki – dzięki temu kasza jaglana z warzywami fit będzie się ładnie prezentować na talerzu. Na 4 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę oba rodzaje cebuli. Potem dorzucamy plasterki lub słupki marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy paprykę i pomidora pokrojone w kostkę, znów chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie warto dolać pół szklanki wody, dorzucić kawałki cukinii i dusić przez około 15 minut. Na koniec należy połączyć warzywa z kaszą jaglaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Kasza jaglana z warzywami powinna być  doprawiona solą i pieprzem.

    Kasza jaglana z warzywami - papryka i czosnek

Porady

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kasza jaglana z warzywami i inne przepisy 

Kasza jaglana pozytywnie wpływa na układ nerwowy dzięki sporemu zestawowi witamin B. Mówi się, że powinny ją jeść osoby zapracowane. Kasza jaglana z warzywami to świetny przepis właśnie dla takich osób. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pudełka! Jak gotować kaszę jaglaną? Na początku należy wypłukać ją pod bieżącą wodą ze skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu będzie sypka. Następnie warto przelać ją wrzątkiem, co spowoduje, że kasza nie będzie gorzka. Uwaga! Nie należy mieszać kaszy w trakcie gotowania. Aby jej nie spalić warto zmniejszyć gaz pod garnkiem. Doprawiona solą, pieprzem i oliwą świetnie smakuje podana na przykład jako kasza jaglana z warzywami. Przepisy na nią jednak mogą zaskoczyć niejedną osobę! Kasza idealnie sprawdzi się jako składnik sałatek, np. jagouleh z łososiem. Warto wykorzystać ją również do przygotowania wegetariańskiego pasztetu z kaszy jaglanej z warzywami lub kopytek jaglanych ze szparagami, bobem i groszkiem. Jednak w naszym spisie przepisów znajdują się nie tylko warzywa z kaszą jaglaną czy inne wytrawne potrawy. Mocno polecamy wykorzystanie tej kaszy w słodkich przepisach (należy pamiętać o tym, aby nie solić wody podczas gotowania!). Budyń jaglany czy koktajl jaglano-kokosowy są zdrowszymi i bardziej sycącymi wersjami klasycznych przepisów. Warto również spróbować przygotować z kaszy jaglanej tartę z kremem jaglanym i sezonowymi owocami. Pyszności!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne