Gołąbki w czerwonej kapuście

Ocena:

4.56 (158)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Pyszne chociaż troche przy nich roboty.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 500 gr mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta przyprawy do wieprzowiny
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • łyżka oliwy
  • sos meksykański Łowicz

Gołąbki w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotując ostrożnie zdejmować po jednym liście.
  • Środek kapusty można zostawić na inną potrawę, np sałatkę.
  • Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną octu , gotować ok pół godziny.
  • Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i posiekaną drobno cebulą.
  • Ugotowane i przestudzone liście nadziewać mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, podlać odrobiną oliwy i polać sosem meksykańskim wymieszanym z odrobiną wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda.
  • Tak przygotowane gołąbki podawać z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne