Łabędzi puch

Ocena:

4.46 (162)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Łabędzi puch to ciasto, które często pojawia się na odświętnym stole. Lekki, jasny biszkopt, słodka masa kokosowa i kwaskowy dżem porzeczkowy tworzą idealnie dopasowaną kompozycję. Krem zagęszcza się czerstwą kajzerką, dzięki czemu w naszej kuchni nic się nie marnuje. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto łabędzi puch, które zawsze wychodzi.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • sól  3 g

  • cukier  350 g

  • mąka pszenna  200 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • olej  15 ml

  • woda  15 ml

  • proszek do pieczenia  5 g

  • czerstwe bułki  2 szt.

  • cukier waniliowy  15 g

  • mleko  750 ml

  • wiórki kokosowe  200 g

  • masło  215 g

  • dżem owocowy  250 g

Łabędzi puch - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę otoczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, grzałki góra-dół. Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czerstwe kajzerki zalewamy dwiema szklankami mleka (500 ml) i odstawiamy, żeby namiękły.

  • Krok 2:

    Biszkopt: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy 150 g cukru, a następnie dokładamy po jednym żółtku. Wlewamy łyżkę oleju i łyżkę gorącej wody.  Dosypujemy suche składniki i wszystko mieszamy delikatnie łopatką. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto na biszkopt przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy przez około 35–40 minut. Sprawdzamy, czy jest gotowe, wkładając do środka drewniany patyczek. Jeśli nie jest oblepiony ciastem, to znaczy, że możemy je już wyjąć z piekarnika i wystudzić. 

  • Krok 4:

    Baza z masy kajzerkowej: odsączamy namoczone w mleku kajzerki i dokładnie rozdrabniamy je mikserem lub blenderem. Szklankę mleka (250 ml) wlewamy do rondelka i zagotowujemy ze 100 g cukru.  Dodajemy rozdrobnione bułki, połowę wiórków kokosowych i cukier waniliowy. Gotujemy przez 5 minut, ciągle mieszając, a następnie odstawiamy masę do ostygnięcia. 

  • Krok 5:

    Krem kokosowy: 200 g masła ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy masę kajzerkową. Miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.  

  • Krok 6:

    Posypka kokosowa: na patelni rozgrzewamy łyżkę masła (15 g), wsypujemy 100 g cukru, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie wsypujemy pozostałe wiórki kokosowe i nadal smażymy, ciągle mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.   

  • Krok 7:

    Ciasto łabędzi puch: ostudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na pół. Spód smarujemy dżemem porzeczkowym i połową kokosowej masy kajzerkowej. Nakładamy drugi blat ciasta i smarujemy go resztą kremu. Wierzch posypujemy jeszcze lekko ciepłą posypką kokosową. Dociskamy ją lekko, żeby przykleiła się do masy.    

Porady

  • Łabędzi puch z dżemem porzeczkowym to klasyczna kompozycja smakowa. Ciasto możemy jednak przełożyć również przetworami z innych owoców, najlepiej domowej roboty, na przykład konfiturą brzoskwiniową
  • Biszkopt najlepiej przekrajać ząbkowanym nożem o długim ostrzu, przeznaczonym do chleba. Podzielenie ciasta na równe blaty może jednak przysporzyć początkującym cukiernikom nieco trudu. Zamiast noża możemy w tym celu użyć nitki. Wystarczy, że wsuniemy ją w małe nacięcia z czterech stron biszkoptu. Kiedy skrzyżujemy jej końcówki i pociągniemy, uzyskamy równe cięcie.   
  • Jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche, możemy temu zaradzić. Czym nasączyć biszkopt? Najłatwiej zrobić to odrobiną słodkiej, czarnej herbaty lub syropem z soku z cytryny. Możemy też przyrządzić aromatyczny poncz z dodatkiem ulubionego alkoholu. 
  • Ciasto łabędzi puch powinno spędzić w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Warto więc przygotować je z wyprzedzeniem. 
  • Zamiast kajzerek do masy kokosowej możemy użyć sucharków. Musimy jednak uważać – jeśli kupiliśmy słodki produkt, zmniejszmy ilość cukru, jaką dodajemy do kremu.  
  • Cukier waniliowy, który dodajemy do kremu kokosowego, możemy przyrządzić samodzielnie. Wystarczy wymieszać drobny cukier z nasionami wanilii i odstawić go na około 7 dni, żeby przesiąkł aromatem. Możemy go użyć nie tylko do ciasta, ale także na przykład do zrobienia domowego budyniu waniliowego. 
  • Podajemy przepis na ciasto łabędzi puch na dużą blachę w kształcie prostokąta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby upiec je w okrągłej foremce. Dzięki temu sprawdzi się jako tort urodzinowy
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Łabędzi puch – przepis o wielu twarzach 

Ciasto łabędzi puch możemy przygotować na wiele sposobów. Najbardziej popularna jest oczywiście klasyczna wersja z dżemem porzeczkowym, kokosową masą kajzerkową i posypką z wiórków, jednak możliwości jest znacznie więcej. Przedstawiamy niektóre z nich: 

  • Łabędzi puch z malinami lub truskawkami – z pewnością posmakuje miłośnikom świeżych owoców. Ostatecznie możemy użyć też mrożonych. Wystarczy, że dodamy je do masy kajzerkowej, a ciasto nabierze zupełnie nowego, świeżego wyrazu. To świetne rozwiązanie na wiosenny lub letni deser.
  • Ciasto łabędzi puch z galaretką – dowolne owoce zalewamy ulubioną galaretką. Zastępujemy nią warstwę dżemu porzeczkowego. Taka wersja nie tylko smakuje obłędnie, ale także pięknie się prezentuje.   
  • Łabędzi puch z jabłkami – ciekawe połączenie kokosowych smaków z kwaskowym urokiem jabłecznika. Do uprażonych owoców dodajmy rozpuszczoną galaretkę cytrynową lub pomarańczową.  

Łabędzi puch bez pieczenia  

Jeśli naszła nas ochota na szybki deser po obiedzie, świetnym wyborem będzie łabędzi puch bez pieczenia. Taki prosty przysmak wyczarujemy na herbatnikach lub gotowych biszkopcikach, co znacznie przyspieszy jego przygotowanie. Wystarczy przyrządzić krem kajzerkowy i posypkę, a reszta dosłownie zrobi się sama. Dno foremki możemy także wyłożyć masą z wiórków kokosowych, cukru i rozpuszczonego masła. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki i chłodzimy, aż stężeje. Możemy go też wymieszać z pokruszonymi herbatnikami, żeby otrzymać ciasto kruche bez pieczenia o smaku kokosowym.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne