4.48 (161)
Churros to klasyczny deser hiszpański z parzonego ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Powstaje z kilku prostych składników, które zawsze mamy w kuchni. Chrupiące pręciki zazwyczaj podaje się obtoczone w cukrze i cynamonie. Wybitnie smakują maczane w sosie czekoladowym. To ciekawa karnawałowa alternatywa dla pączków i faworków. Sprawdźcie, jak zrobić churros. Przepis wcale nie jest trudny. Deser powstaje w 30 minut.
woda 250 ml
masło 100 g
mąka pszenna 150 g
cukier drobny 50 g
esencja waniliowa 5 ml
jajka 3 szt.
sól 2 g
olej 1 l
czekolada deserowa 100 g
śmietana 30% 150 ml
cynamon 2 g
Baza do ciasta parzonego: umieszczamy w garnku masło, 20 g cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i stopniowo dosypujemy mąkę. Na początku możemy mieszać masę rózgą, ale po chwili stanie się gęsta i trzeba będzie ją ucierać drewnianą łyżką lub łopatką. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto, które nie przykleja się do garnka.
Ewa Niepytalska
Dodawanie jajek: zdejmujemy masę z palnika. Lekko ją studzimy. Dodajemy jajko. Mieszamy łopatką. Początkowo mogłoby się wydawać, że składniki nie chcą się połączyć, ale po chwili ucierania otrzymamy jednolitą masę. Kolejno dodajemy pozostałe jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. W efekcie uzyskamy gładkie, miękkie ciasto ptysiowe, które z łatwością odchodzi od ścianek garnka. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
Ewa Niepytalska
Smażenie: rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem do około 180°C. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, możemy wrzucić do niego mały kawałek ciasta. Kiedy po krótkiej chwili wypłynie na powierzchnię, a olej dookoła niego zacznie się burzyć, możemy spokojnie smażyć nasze churros. Wyciskamy masę z rękawa bezpośrednio do garnka. Tworzymy pręciki o długości około 10 cm. Odcinamy porcję od tylki za pomocą nożyka lub nożyczek. Po 2 minutach przekręcamy ciasteczka, żeby usmażyły się równomiernie. Kiedy zarumienią się ze wszystkich stron, wyjmujemy je na ręcznik papierowy za pomocą łyżki cedzakowej.
Ewa Niepytalska
Posypka: mieszamy cukier (najlepiej drobny, który z łatwością przyklei się do ciasteczek) z cynamonem. Obtaczamy jeszcze ciepłe churrosy w posypce. Smażony deser możemy też oprószyć cukrem pudrem.
Ewa Niepytalska
Podanie: łamiemy czekoladę na cząstki. Zalewamy ją gorącą śmietanką 30%. Przykrywamy naczynie i odstawiamy je na kilka minut. Mieszamy składniki, aż całkowicie się połączą i powstanie kremowa polewa. Układamy chrupiące hiszpańskie ciasteczka na talerzu lub paterze. Serwujemy z sosem czekoladowym.
Ewa Niepytalska
Porady
- Do smażenia najlepiej wykorzystać olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy użyć oleju słonecznikowego, kukurydzianego lub z orzeszków ziemnych.
- To idealna propozycja na tłusty czwartek i na cały karnawał zamiast tradycyjnych pączków z marmoladą. Churros z czekoladą to świetna opcja na przyjęcie dla dzieci. W Hiszpanii i w Meksyku (gdzie są równie popularne) podawane są też na śniadanie.
- Smażony przysmak z ciasta ptysiowego można również nadziewać, w podobny sposób jak profiterole lub eklery. Umieszczamy wybraną masę, na przykład budyń lub krem orzechowy, w szprycy lub rękawie cukierniczym z wąską końcówką. Wydrążamy i wypełniamy ciasteczka.
Churros to świetny deser dla fanów pączków i faworków. Są miękkie w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Mają kształt długiego słupka, o przekroju gwiazdy. Zdecydowanie nie jest to dietetyczna przekąska, zwłaszcza w towarzystwie słodkich dodatków. Raz na jakiś czas można sobie na nie jednak pozwolić, szczególnie w karnawale, bo smakują wprost fenomenalnie. Możemy podawać je z:
Ciasteczka churros można też zamoczyć w różanym syropie cukrowym na wzór indyjskich deserów, a także obtoczyć w dowolnej posypce, na przykład z pokruszonych orzechów lub wiórków czekoladowych.
Ta tradycyjna hiszpańska przekąska z całą pewnością nie jest niskokalorycznym deserem. Jednakże za sprawą kilku trików możemy zmodyfikować przepis na churros i przyrządzić je w wersji fit: