Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą

Ocena:

4.45 (181)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą to propozycja dla wegetarian. Danie zyskuje niepowtarzalny aromat przez wykorzystanie bakalii. Wędzona śliwka nadaje charakterystycznego dymnego smaku. Wypróbujcie pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą podczas rodzinnego obiadu. 

Składniki:

  • podgrzybki  100 g

  • śliwki wędzone  10 szt.

  • cebula  4 szt.

  • olej rzepakowy  4 łyżki stołowe

  • masło  200 g

  • kasza pęczak  600 g

  • rodzynki  200 g

  • czarnuszka  0.5 łyżeczki

  • cząber  0.5 łyżeczki

  • skórka pomarańczowa  1 szt.

  • woda  2 l

  • sól  1.25 łyżeczki

  • sok z cytryny  1 szt.

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Piekarnik nastawiamy na temp. 170°C. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby tylko były przykryte, doprawiamy szczyptą soli i dodajemy szczyptę cukru, stawiamy na ogień i gotujemy 8 min od zawrzenia. Odławiamy, kroimy w grube paski lub zostawiamy w całości. Wędzone śliwki kroimy w grube paski. iStock-sliwki-suszone (1)
  • Krok 2: Cebulę rumienimy przez 5–8 min na oleju na piękny złoty kolor. Razem z tłuszczem przekładamy do miski i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami z wyjątkiem soku z cytryny. Przekładamy do naczynia do zapiekania, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 1 godz. Sprawdzamy, czy nie trzeba dolać wody (składniki przez cały czas powinny być przykryte, ewentualnie uzupełniamy i dopiekamy). Przed podaniem mieszamy z sokiem cytrynowym. cebula-iStock (1)

Porady

Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą zawiera w przepisie:

  • 100 g kapeluszy suszonych podgrzybków
  • 10 śliwek wędzonych polskich bez pestki
  • 4 słodkie białe cebule, drobno pokrojone
  • 600 g dobrze wypłukanej suchej kaszy pęczak
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Jeśli mamy pewność, że płyn po gotowaniu grzybów jest pozbawiony piasku, możemy jego część wykorzystać do zalania pęczaku, zastępując część wody w przepisie. Można do tego użyć także warzywnego bulionu lub czystej zupy grzybowej.  Do smażącej się cebuli można dorzucić czubatą szklankę grubo startej białej kapusty lub 50 dag drobno posiekanej kapusty kiszonej. Resztę składników zostawiamy bez zmian. Z takim pęczakiem następnego dnia warto zrobić gołąbki.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pęczak z wędzoną śliwką, podgrzybkami i słodką cebulą to ciekawy dodatek do pieczonych mięs albo smażonych w panierce ryb.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne