fot. Artur Rogalski stylizacja. Ewa-Gmiter Rogalska
4.47 (181)
Delikatny por z gruszką w połączeniu z boczkiem i curry to świetny pomysł na zupę krem.
boczek wędzony 200 g
masło 100 g
gruszki 3 szt.
ziemniaki 2 szt.
bulion warzywny 1.3 l
sól 6 g
pieprz 3 g
por 3 szt.
przyprawa curry 3 g
śmietana 36% 100 ml
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gruszki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Z umytych porów odcinamy białe części i siekamy w plasterki.
Gotowanie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy pory i gruszki. Obsmażamy je przez 3 min, po czym dorzucamy ziemniaki i curry. Zalewamy wszystko rosołem lub wywarem. Gotujemy ok. 30 min.
Krem: doprawiamy zupę solą i pieprzem. Miksujemy ją na gładki krem, powoli dolewając śmietanę.
Pieczenie boczku i pora: zielone części pora kroimy ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Boczek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy delikatnie z 3–4 łyżkami posiekanych porów. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim cienką warstwę boczku z porami i prażymy na złoto, przez 10–15 min. Przekładamy na sitko, aby odcedzić tłuszcz.
Podanie: gorącą zupę krem serwujemy obsypaną porowo-boczkową mieszanką.
Porady
Do wytrawnych kremowych zup gruszki wnoszą słodycz i odświeżają korzeniowe smaki – doskonałym przykładem jest krem z zapomnianej brukwi, przyprawiony chrzanem i przełamany słodką i dojrzałą gruszką.
Do kremu z powyższego przepisu można podsmażyć kawałki gruszek z boczkiem i dodać je do zupy w takiej postaci lub podłożyć kilka cienko skrojonych na mandolinie gruszkowych plastrów pod piekący się boczek z porami.
Gruszki bardzo lubią dodatek świeżej szałwii, rozmarynu, tymianku, cząbru, ostrej papryki – warto ich używać przy przyrządzaniu kolejnych wersji gruszkowych zup (oraz innych dań).
Przepis autorstwa Agaty Wojdy pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2016
Zobacz też: Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków