iStock
4.44 (194)
Currywurst to kulinarna wizytówka Niemiec. Ten kultowy fast-food znajdziemy na każdym rogu, więc jest obowiązkowym punktem do zaliczenia podczas wycieczki. Czym wyróżniają się niemieckie kiełbaski z curry? Sekretem tego przepisu jest dobrej jakości mięso i aromatyczny sos pomidorowy, wykończony szczyptą curry. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w domu!
kiełbaski 300 g
przecier pomidorowy 500 ml
cebula 1 szt.
olej 1 łyżka stołowa
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
miód 2 łyżeczki
sos worcestershire 2 łyżeczki
cukier 1 szczypta
słodka papryka 3 łyżeczki
papryka ostra 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa curry 4 łyżeczki
Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju. Kiedy się zeszkli, dolewamy do niej przecier pomidorowy i doprawiamy go octem, sosem worcestershire, miodem i cukrem. Następnie dosypujemy sól, pieprz, curry oraz ostrą i słodką paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
iStock
Przygotowanie kiełbasy: Kiełbaski smażymy na patelni lub grillu (można je wcześniej lekko ponacinać, tak jak do grillowania). Przyrumienione kiełbaski kroimy w plasterki i polewamy sosem pomidorowym. Na górze posypujemy sporą szczyptą curry. Podajemy solo, albo z frytkami bądź pieczywem.
iStock
Porady
Nieco uboższa wersja currywurst to ta, w której sos na bazie koncentratu pomidorowego zastępowany jest po prostu ketchupem. Pod taką postacią znamy grillowane kiełbaski w Polsce. Jednak to właśnie dodatek curry jest czymś co zmienia ich smak. Przyprawa ta sprawia, że danie jest ostrzejsze. Istotny jest również rodzaj użytej kiełbasy. Currywurst w Niemczech najczęściej przygotowuje się z białej wieprzowej kiełbasy. Oczywiście bez problemu można kupić ją także w Polsce.
Niemieckie kiełbaski z curry to danie, które łatwo przygotować niemal wszędzie. Nie musisz mieć do tego grilla - możesz użyć piekarnika lub patelni. Kluczem tej potrawy jest sos, który z pewnością cię zaskoczy i zachęci do spróbowania currywurst z przyulicznej budki w Berlinie.
Zobacz też przepis na aromatyczny domowy sos curry!
Currywurst to prawdziwy król wśród niemieckich fast-foodów. Choć w Polsce nie należy do zbyt popularnych dań, to w sezonie grillowym warto spróbować takiego sposobu podawania kiełbasy. Przynajmniej po to, by w przyszłości porównać swoje danie z niemieckim pierwowzorem.
Currywurst to kiełbasa wieprzowa, zwykle grillowana, ale może być także smażona, pieczona, a nawet gotowana, podawana w towarzystwie przyprawy curry i sosu na bazie koncentratu pomidorowego. Danie to swój początek zawdzięcza niemieckiej restauratorce - Hercie Heuwer. Taki sposób podawania kiełbasy wymyśliła w Berlinie w 1949 roku, a 10 lat później go opatentowała.
Obecnie jest to jedno z najpopularniejszych niemieckich dań. Currywurst jest do tego stopnia kulinarnym symbolem Berlina, że do 2018 roku znajdowało się tam nawet muzeum tej kiełbasy. Sos, którym polewane są niemieckie kiełbaski z curry nosi nazwę Chillup. Pierwotnie składał się on z ketchupu, sosu Worcestershire oraz curry. Dziś powstało wiele kombinacji na temat tego dania, ale właśnie w takiej postaci zostało opatentowane przez Hertę Heuwer, a więc tę formę można uznać za najbardziej klasyczną.
Currywurst to danie, które nie powinno sprawić problemu Polakom - w końcu jesteśmy wielbicielami grillowania, a nasze kiełbaski pod wieloma względami przypominają te niemieckie. Co prawda nie zawierają przyprawy curry, ale również są grillowane i najczęściej jedzone z pieczywem. Niemieckie kiełbaski z curry spożywane są z bułką lub frytkami. Często są serwowane na straganach czy w budkach, gdzie podaje się je na papierowych talerzykach, a same kiełbaski pokrojone są w plasterki. W dużych niemieckich miastach sprzedaje się kilkaset milionów kiełbasek z curry rocznie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.