Curry z kaszy jaglanej i kurczaka / fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.49 (181)
Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to nasza wariacja na temat pożywnych dań kuchni indyjskiej. Do gorącego i aromatycznego gulaszu wykorzystaliśmy tym razem kaszę jaglaną, która ma właściwości rozgrzewające, i kurczaka. Wszystko to podlane pysznym sosem pomidorowym i posypane świeżą kolendrą. To świetne danie, które szybko się przygotowuje. A do tego jest sycące!
ciecierzyca 200 g
kasza jaglana 1 szklanka
cebula 1 szt.
żółta papryka 2 szt.
papryka chili 1 szt.
korzeń imbiru 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
marchewka 2 szt.
olej sezamowy 1 łyżka stołowa
masło klarowane 1 łyżka stołowa
filet z kurczaka 2 szt.
pasta curry 1 łyżka stołowa
pomidory w puszce 1 puszka
bulion drobiowy 0.5 l
kolendra 1 pęczek
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
Porady
W przepisie na curry z kaszy jaglanej i kurczaka wykorzystujemy:
- cieciorkę - suchą
- kaszę jaglaną - suchą
- świeży imbir - ok. 3 cm korzenia
- olej sezamowy - można zastąpić go kokosowym
- pastę curry - żółtą
- pomidory w puszce - całe, bez skórki
- kolendrę - świeżą
Curry z kaszy jaglanej i kurczaka można też przerobić na wersję wegetariańską. Zamiast bulionu drobiowego używamy wtedy bulion warzywny, a kurczaka zastępujemy na przykład marynowanym tofu czy yubą. Do curry możemy dodać przyprawy korzenne - takie jak szczypta cynamonu. Wtedy nasze danie będzie miało lekko słodkawy posmak. Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to niezwykle pożywne danie - możemy zjeść je na obiad, lunch lub kolację czy zabrać ze sobą do pracy.