Zapiekanka z dorsza, ziemniaków i curry

Ocena:

4.5 (179)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób

Sycąca, gorąca i pełna aromatu - zapiekanka z dorsza i ziemniaków zaspokoi nawet duży głód.

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 łyżeczka żółtej lub pomarańczowej pasty curry
  • 12 dag masła
  • 100 ml śmietany 36%
  • 300 ml mleka
  • 1 cytryna + 1 czubata łyżeczka skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag filetów z dorsza bez skóry
  • 2 pęczki młodej dymki typu paluch
  • 20 dag wędzonego łososia
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dag sera typu dziugas, pecorino, oscypek
  • sól, pieprz, cukier

Zapiekanka z dorsza, ziemniaków i curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe przepuszczamy przez praskę, mieszamy z curry i ubijamy na aksamitne purèe z połową masła i śmietaną. Doprawiamy solą.
  • Zagotowujemy mleko, dokładamy sparzoną, przekrojoną na pół cytrynę i oba posiekane ząbki czosnku, solimy.
  • Dorsza kroimy na grube kawałki, wkładamy do miski, zalewamy gorącym mlekiem z dodatkami i zostawiamy na ok. 8 min.
  • Dymkę kroimy pod skosem na 3-cm kawałki. Rozgrzewamy pozostałe masło, natychmiast wrzucamy kawałki dymki, oprószamy solą i pieprzem i krótko obsmażamy.
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Odławiamy dorsza z mlecznej zalewy, wykładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy podsmażoną dymką, posiekanym wędzonym łososiem, skórką z cytryny, grubo siekanymi jajkami na twardo. Zakrywamy szczelnie warstwą ziemniaczanego purée, obsypujemy drobniutko startym serem i pieczemy ok. 40 min.
  • Podajemy z sałatą z winegretem, posypaną świeżo usiekanym koprem.
  • Autorka przepisu: Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji Opasły Tom

Porady

>>> Do gotujących się ziemniaków można dorzucić kilka pokrojonych na długie, cienkie paski młodych marchewek lub startego na dużych oczkach selera, a następnie – zgodnie z przepisem – ugnieść całość na purée. W środku zapiekanki można ukryć: młody groszek w strączkach, białe szparagi, podgotowane w całości malutkie marchewki, świeży estragon, wyłuskany bób, a dla zaostrzenia smaku – 2 łyżki kaparów. Zamiast pastą curry purée można przyprawić musztardą z ziarnami gorczycy lub uprażoną cebulą, albo solidną porcją gotowej pasty rybnej z tuby i łyżeczką otartej skórki z cytryny. >>> Purée z curry używam też do zagęszczania zupy z dorsza, miksując je ze sobą, doprawiam pomarańczowym sokiem, do gorącej dodaję surowe kawałki dorsza ze skórą, a już na talerzu dorzucam świeży estragon i kilka kropel oliwy.

 

Wypróbuj przepis na zapiekankę z ziemniakami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne