4.5 (179)
Sycąca, gorąca i pełna aromatu - zapiekanka z dorsza i ziemniaków zaspokoi nawet duży głód.
Porady
>>> Do gotujących się ziemniaków można dorzucić kilka pokrojonych na długie, cienkie paski młodych marchewek lub startego na dużych oczkach selera, a następnie – zgodnie z przepisem – ugnieść całość na purée. W środku zapiekanki można ukryć: młody groszek w strączkach, białe szparagi, podgotowane w całości malutkie marchewki, świeży estragon, wyłuskany bób, a dla zaostrzenia smaku – 2 łyżki kaparów. Zamiast pastą curry purée można przyprawić musztardą z ziarnami gorczycy lub uprażoną cebulą, albo solidną porcją gotowej pasty rybnej z tuby i łyżeczką otartej skórki z cytryny. >>> Purée z curry używam też do zagęszczania zupy z dorsza, miksując je ze sobą, doprawiam pomarańczowym sokiem, do gorącej dodaję surowe kawałki dorsza ze skórą, a już na talerzu dorzucam świeży estragon i kilka kropel oliwy.