Zielone curry z wieprzowymi klopsikami

Ocena:

4.47 (198)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Curry z mięsem jest bardzo pożywne. Kiedy dodamy do niego ryż albo indyjskie chlebki naan, danie będzie jeszcze lepsze.

Składniki:

  • chleb tostowy  2 kromki

  • czosnek  2 ząbki

  • imbir  5 g

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • jajka  1 szt.

  • sos rybny  15 ml

  • bakłażan  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • pasta curry  30 g

  • mleko kokosowe  400 ml

  • kafir  2 liście

  • limonka  1 szt.

  • sól  5 g

Zielone curry z wieprzowymi klopsikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Chleb zalewamy 100 ml wody. Obraną cebulę, czosnek i imbir grubo siekamy w robocie i starannie łączymy dłońmi ze zmielonym mięsem, osączonym i odciśniętym chlebem, ubitym jajkiem, sosem rybnym i solą. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

  • Krok 2:

    Bakłażana kroimy na kawałki, podsmażamy lekko na patelni, na łyżce oliwy. Odstawiamy. Kulki obsmażamy na tej samej patelni na reszcie oliwy. Dodajemy pastę curry i smażymy jeszcze 30 s.

  • Krok 3:

    Dokładamy bakłażana, wlewamy mleko kokosowe i dodajemy listki kaffir. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min. Skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ewentualnie listkami bazylii. Podajemy od razu z ryżem.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne