Pyszna żółta sałatka z indykiem, ryżem i żółtymi przyprawami
Składniki:
2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego
400 g filetu piersi z indyka
oliwa
1 cebulka
puszka kukurydzy
puszka groszku
5 krążków ananasa z puszki
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżki jogurtu naturalnego
4- 5czubatych łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
Żółta sałatka z indykiem curry, ryżem i ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filet opłukać, osuszyć, usunąć ewentualne błonki. Pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć kilka minut na patelni
, dodać 1 łyżeczkę curry. Pod koniec dodać posiekana w kostkę cebulkę. Mięso ma być dobre w środku, nie musi być zarumienione. Przełożyć do miski by lekko wystygło.
Dodać ugotowany ryż. Kukurydzę, groszek i ananasa odsączyć dobrze z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, dodać z groszkiem i kukurydzą do sałatki. Doprawić solą, pieprzem, curry, kurkumą i garam masala. Wymieszać. Dodać jogurt, majonez i musztardę - wymieszać wszystko dokładnie. Przykryć folią, schłodzić w lodówce.
Przed podaniem udekorować dowolnie zieleniną i krążkiem ananasa.