Sałatka z kaszą jaglaną babci Halinki

Ocena:

5 (3)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Sałatka z kaszą jaglaną to kolorowa, bezglutenowa propozycja na lekki lunch, kolację lub przystawkę. Uroku i witamin dodają jej warzywa: ogórek (świeży lub kiszony), pomidor i cukinia. Całość udekorowana jest pachnącym szczypiorkiem. Zdrową kompozycję można uzupełnić rukolą lub, żeby była bardziej sycąca, jajkiem lub serem feta. Sami sprawdźcie, jak prosta i pożywna jest sałatka z kaszy jaglanej babci Halinki.

Składniki:

  • kasza jaglana  100 g

  • cukinia  350 g

  • ogórek  150 g

  • szczypiorek  0.5 pęczka

  • pomidor  200 g

  • olej  30 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

Sałatka z kaszą jaglaną babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umieszczamy kaszę jaglaną na sitku i płuczemy ją pod bieżącą wodą. Jeśli chcemy mieć pewność, że nie będzie miała gorzkiego posmaku po ugotowaniu, możemy uprażyć ją wcześniej na suchej patelni (przez około 5 minut lub do momentu, kiedy zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach), a następnie przelać na zmianę zimną wodą i wrzątkiem. Wypłukane ziarenka gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości – przez około 15 minut lub według czasu podanego na opakowaniu. Starannie odlewamy kaszę i umieszczamy ją w szerokim naczyniu, żeby odparowała. 

  • Krok 2:

    Obieramy cukinię (bardzo cienko, żeby nie tracić cennego miąższu, najlepiej za pomocą ostrego skrobaka do warzyw). Na młodych okazach możemy zostawić skórkę. Wycinamy gniazdo nasienne, jeśli jest taka potrzeba (kiedy jest przerośnięte i wodniste). Kroimy cukinię w kostkę. Rozgrzewamy olej lub oliwę na patelni. Smażymy warzywo do miękkości ze szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Możemy też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.  

  • Krok 3:

    Kroimy ogórki w kostkę. Sprawdzi się świeże warzywo gruntowe lub szklarniowe, ale sałatka z kaszą jaglaną będzie miała ciekawy, wyrazisty smak, jeśli wykorzystamy ogórki kiszone. Pomidor myjemy i dzielimy na pół. Wycinamy z niego twardą szypułkę. Kroimy w niezbyt drobną kostkę (na przykład w ósemki). Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, a następnie siekamy. 

  • Krok 4:

    Dokładnie łączymy przestudzoną kaszę jaglaną z podsmażoną cukinią. Następnie dodajemy pomidory i ogórki. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do salaterki lub na półmisek do serwowania. Jeśli gotowe danie wydaje nam się zbyt suche, możemy je dodatkowo skropić oliwą. Posypujemy całość szczypiorkiem. Sałatka z kaszy jaglanej z warzywami świetnie będzie się prezentować także udekorowana listkami rukoli lub szpinaku. Można wzbogacić ją dodatkowym składnikiem białkowym, na przykład jajkiem w koszulce, wędzonym kurczakiem lub serem feta. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne