Agata Wojda

Chowder - zupa z cukinią i dorszem

Ocena:

4.48 (152)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Chowder, czyli zupa z cukinię i dorszem, to prosta i szybka propozycja na rozgrzewające danie. Ten treściwy, pełnowartościowy posiłek idealnie sprawdzi się w chłodne dni i nasyci na długo. Bazowe składniki można modyfikować, dodając ulubione przyprawy, zioła i dodatki. Dzięki temu te receptura nigdy się nie nudzi! Zobaczcie, jak zrobić chowder według przepisu Agaty Wojdy.

Składniki:

  • cukinia  3 szt.

  • ziemniaki  3 szt.

  • dorsz  600 g

  • boczek wędzony  100 g

  • dymka  1 pęczek

  • bulion warzywny  1250 ml

  • kukurydza  100 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • serek topiony  100 g

  • sos worcestershire  2 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Chowder - zupa z cukinią i dorszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Cukinie kroimy po długości w ćwiartki, wycinamy pestki, a następnie kroimy w 1-cm kostkę. W podobną kostkę kroimy obrane ziemniaki. Boczek rozdrabniamy w możliwie najmniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i prażymy przez 2 minuty. Dokładamy plasterki białej części dymki oraz ziemniaki i smażymy razem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką przez około 7 minut. Następnie zalewamy wszystko gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe i zostawiamy na 15 minut na małym ogniu.

    cukinia-krojenie
  • Krok 2:

    Chowder: Po tym czasie dorzucamy do zupy cukinie, ziarna zeskrobane z kukurydzy i dorsza, pokrojonego na grubsze kawałki. Doprawiamy chowder solą, pieprzem i sosem worcestershire. Po 10 minutach wsypujemy ser, czekamy aż się rozpuści. Chowder wylewamy do talerzy z wielką grzanką z tostowego chleba i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem dymki.

    polędwica z dorsza

Porady

  • Zupa z cukinią i dorszem świetnie smakuje również z innymi gatunkami ryb lub owocami morza. Można użyć do tego zarówno świeżych, jak i mrożonych filetów, krewetek czy muli. Doskonale sprawdzi się tutaj także ośmiornica i kalmary. 
  • Chowder z najlepiej wychodzi z żółtej cukinii, ponieważ te zielona szybko traci kolor podczas gotowania. Warto też dorzucić inne warzywa, takie jak bakłażan, kalafior, brokuł czy szparagi. 
  • Gotując wywar na chowder, warto wykorzystać wszystkie skóry, pancerzyki i odpady z ryb i owoców morza. Bulion przygotowany z tych "odpadów" będzie miał wyrazisty rybny smak i aromat. 
  • Chowder z cukinią doskonale smakuje z kleksem śmietany lub łyżką gęstego jogurtu naturalnego. Smacznym dodatkiem do zupy jest również garść tartego sera. Może to być cheddar, parmezan lub gouda. 

Lubisz lekkie warzywne zupy? Wypróbuj też tę z cukinii i fasolki szparagowej!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chowder - zupa z cukinią i dorszem

Chowder to zupa rybna lub z owocami morza. Przepis ten pochodzi rodem z kuchni anglosaskiej, jednak obecnie jest już znany niemal na całym świecie. To danie swoje początki ma w kuchni marynarzy, dlatego jego bazą są wszelkiego rodzaju ryby i owoce morza. Oprócz tego podstawowego składnika, do dania można dodawać przeróżne warzywa i przyprawy, które będą zmieniały jego smak i aromat. Ta dowolność sprawia, że każdy przepis na chowder jest nieco inny i trudno uświadczyć dwóch podobnych wersji. 

Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem to tylko jeden z wielu pomysłów na ten typ zupy. W sieci i przeróżnych książkach kucharskich znajdziemy też przepisy na chowder kukurydziany, z marchewką, ziemniakami, a nawet z kimchi. Popularnym przepisem jest także chowder z łososiem. Fani mięsnych dań powinni wypróbować natomiast chowder z boczkiem albo chowder z kurczakiem, a Ci którzy wolą wersję wege- chowder z kalafiora. Smacznym wariantem roślinnym jest również chowder brokułowy oraz grzybowy.

Z czym podawać chowder?

Chowder z cukinią i dorszem ma już w przepisie przewidzianą dużą grzankę, jednak jeśli chcecie podać go w inny sposób, możecie zaserwować go z kromką razowego chleba, bagietką lub pitą. Dobrze pasuje tu również chrupiący dodatek w postaci małych grzanek czosnkowych lub groszku ptysiowego. Smacznym dodatkiem, który doda chrupkości i aromatu, będą także uprażone pestki, orzechy lub nasiona. Szczególnie dobrze sprawdzą się tutaj nasiona dyni i słonecznika, a także płatki migdałów.

Inne pomysły na zupy

Chowder to tylko jedna z dziesiątek zup, jakie warto przygotować na obiad. Warto testować różne pomysły na klasyczne polewki, a także gładkie kremy. W zależności od pory roku, warto wybierać sezonowe składniki i na ich bazie szukać inspiracji na pyszną zupę. Jesienią najlepszym pomysłem będzie rozgrzewający krem z dyni lub aromatyczna zupa ze świeżych grzybów. Zima to czas sycących kociołków i gęstych zup z warzyw korzeniowych czy strączków. W tym czasie szczególnie polecamy zupę ziemniaczaną oraz krem z selera. Gdy nadchodzą wiosenne dni i pojawiają się nowalijki i zielone listki, prym na naszych stołach wiedzie z kolei kultowa szczawiowa. Obowiązkowym punktem w tych miesiącach jest również krem ze szparagów. Natomiast latem nic nie gasi pragnienia lepiej niż gęsty chłodnik z botwinki czy orzeźwiające gazpacho

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne