Domowe bounty

Ocena:

4.44 (211)

  • 4 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Domowe bounty - bajecznie kokosowe pralinki, z przepyszną mleczną czekoladą. Smaczny deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jeśli lubisz połączenie słodkiego kokosa z pyszną czekoladą, to musisz przygotować ten przysmak. Zastanawiasz się jak zrobić domowe bounty? To prostsze niż myślisz. 

Składniki:

  • czekolada mleczna  350 g

  • wiórki kokosowe  300 g

  • śmietana kremówka  200 ml

  • cukier puder  1 łyżeczka

  • masło  150 g

Domowe bounty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Domowe batoniki to smaczna i zdrowsza alternatywa do słodyczy kupionych w sklepie. Przepis na baunty jest bardzo prosty. W garnuszku podgrzewamy słodką śmietankę i dodajemy pokrojone w małą kostkę masło. Nie doprowadzamy do wrzenia, czekamy tylko do czasu, aż masło się całkowicie rozpuści. Następnie ściągamy z ognia, wsypujemy cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę nakładamy do foremki i wstawiamy do zamrażalnika na przynajmniej cztery godziny.

  • Krok 2:

    Kiedy kokosowe czekoladki się zamrożą, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie obtaczamy zamrożone kokosowe kawałki w mlecznej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Tak przygotowane domowe baunty pozostawiamy do zastygnięcia. Kiedy czekolada stwardnieje, a wnętrze nabierze pokojowej temperatury, możemy cieszyć się pysznym, domowym batonikiem. 

Porady

  • Do przygotowania domowych baunty najlepiej użyć masła, które w swoim składnie nie zawiera soli. 
  • Do formowania batoników możesz wykorzystać silikonowych foremek lub podzielić masę kokosową na mniejsze części, zrobić wałki i po zamrożeniu pokroić w mniejsze części. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić okrągłe domowe baunty. 
  • Domowe batony kokosowe możesz wzbogacić dodając do masy kokosowej mleczko kokosowe, które jeszcze bardziej podbije smak batonika. Pamiętaj jednak, aby odpowiednio pomniejszyć ilość śmietanki. 
  • Domowe batoniki możesz polać także białą czekoladą lub własnoręcznie przygotowaną polewą.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Polewa czekoladowa do domowych batoników baunty

Domowe bounty możesz polać roztopioną białą lub ciemną czekoladą, ale możesz również przygotować domową polewę czekoladową. Jak zrobić domową polewę czekoladową do batoników baunty? To bardzo proste. 100g masła roztapiamy w rondelku, dodajemy 50g dobrej jakości kakao, 120g cukru pudru oraz 5 łyżek mleka 3,2%. Wszystkie składniki podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobine mleka i mieszamy. Przestudzamy polewę i dekorujemy domowe batoniki. Uwaga! Jeśli z jakiegoś powodu polewa zaczyna się rozwarstwiać (dzieje się tak np. gdy masa jest zbyt mocno podgrzana) dodaj do polewy odrobinę wrzątku i wymieszaj. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne