Crumble ze śliwkami

Ocena:

4.46 (155)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Crumble ze śliwkami to sposób na pyszny, gorący deser, idealny na koniec lata lub wydłużające się jesienne wieczory. To nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką, najczęściej z dodatkiem płatków owsianych. Świetnie sprawdzą się słodkie węgierki, ale można też wykorzystać inne odmiany. Co ważne, do przyrządzenia tego deseru nie jest potrzebny mikser. Przekonajcie się, jak łatwo zrobić śliwki pod kruszonką.  

Składniki:

  • śliwki  500 g

  • cukier trzcinowy  50 g

  • cukier puder  60 g

  • mąka pszenna  150 g

  • masło  100 g

  • płatki owsiane  50 g

  • cynamon  4 g

  • sok pomarańczowy  100 ml

Crumble ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki: myjemy i przekrajamy na połówki. Usuwamy pestki. Mieszamy owoce z sokiem pomarańczowym, cukrem trzcinowym i cynamonem. Możemy je lekko podgotować, żeby dobrze połączyć składniki.

  • Krok 2:

    Kruszonka: do miski wsypujemy cukier puder, mąkę i płatki owsiane. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Mieszamy wszystkie składniki, rozcierając je w palcach na drobne grudki. Do kruszonki możemy dodać także płatki migdałowe lub pistacje. 

  • Krok 3:

    Pieczenie: śliwki z cukrem i cynamonem wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na owocach równomiernie rozkładamy kruszonkę. Pieczemy crumble ze śliwkami przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło, na przykład z lodami waniliowymi.

Porady

  • Składniki na ciasto nie powinny być wyrabiane zbyt długo, inaczej wierzch deseru będzie twardy po upieczeniu. Kruszonka powinna się tylko lekko zarumienić w piekarniku. Uważajmy, żeby jej nie przypalić.  
  • Z czym podawać śliwki pod kruszonką? Do ciepłego deseru świetnie pasuje gałka lodów waniliowych, a także krem angielski, bita śmietana lub sos karmelowy. Można go także po prostu oprószyć cukrem pudrem. 
  • Crumble śliwkowe jest banalnie łatwe do przygotowania. W wielkiej Brytanii jest to często pierwszy deser, które dzieci robią samodzielnie, więc nikt nie powinien mieć z nim problemów. Zaangażujmy najmłodszych domowników do pomocy w przyrządzeniu owoców zapiekanych pod kruszonką z płatami owsianymi.  
  • Jeśli potrzebujemy indywidualnych porcji deseru na przyjęcie, zróbmy crumble ze śliwkami w kokilkach. To także elegancki sposób podania deseru na romantycznej kolacji.  
  • W podobny sposób możemy przyrządzić jabłka pod kruszonką (apple crumble) lub inne dowolne owoce, na przykład gruszki, brzoskwinie lub ananasy.  
  • Poza sezonem na polskie węgierki lub inne soczyste odmiany, możemy zrobić crumble ze śliwkami mrożonymi. To niezwykle szybki deser, który można przygotować tuż przed przyjściem gości.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co to jest crumble ze śliwkami? 

Śliwkowe crumble to deser, na którego punkcie oszaleli Brytyjczycy podczas II Wojny Światowej. Ekonomiczne problemy kraju i braki żywności sprawiły, że poszukiwano nowych rozwiązań w kuchni. Ograniczono wykorzystanie mąki, tłuszczu i cukru, a w ten sposób powstało pyszne crumble. Przepis na śliwki pod kruszonką to doskonały przykład, jak z niczego zrobić coś dobrego. Okazały się być tańszą alternatywą dla ciasta z owocami. Smak wypieku zachwycił nie tylko Brytyjczyków. Obecnie crumble ze śliwkami i płatkami owsianymi lub orzechami cieszy się popularnością w całej Europie, szczególnie we Francji. 

Do deseru warto dodać odrobinę cynamonu i esencję waniliową, co nada mu wyjątkowy aromat, kojarzący się z jesiennymi wypiekami i rodzinną kuchnią. Śliwki pod kruszonką zdecydowanie umilą każde ponure popołudnie i zimne, deszczowe dni. Pasują do rozgrzewającej herbaty lub mlecznej kawy. 

Fit crumble ze śliwkami 

Klasyczne crumble śliwkowe ma wiele zalet, które pozwalają cieszyć się nim bez wyrzutów sumienia. Chociażby dlatego, że węgierki lub inne odmiany tych jesiennych owoców są dobrym źródłem antyoksydantów i pektyn. Dzięki temu regulują trawienie i pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym. Deser zawiera także płatki owsiane, a więc porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka. Mimo to warto wykorzystać kilka zamienników, żeby zrobić dietetyczne śliwki pod kruszonką. Oto kilka propozycji: 

  • Zwykłą mąkę pszenną zamieńmy na pełnoziarnistą, która ma niższy indeks glikemiczny i więcej wartości odżywczych. Sprawdzi się też mąka migdałowa. Możemy również całkiem pominąć ten składnik i wykorzystać jedynie płatki owsiane. Część z nich można zmielić w malakserze.  
  • Nie używajmy płatków owsianych błyskawicznych. Mają zazwyczaj mniej witamin i soli mineralnych.  
  • Zamieńmy masło na tłuszcz roślinny, na przykład olej arachidowy. Pamiętajmy jednak, że często pojawiający się w przepisach na kruszonkę tłuszcz kokosowy nie jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych.  
  • Czym zastąpić cukier? Można wykorzystać coraz łatwiej dostępne na rynku niskokaloryczne zamienniki, takie jak ksylitol, erytrytol lub stewia. 

Śliwki pod kruszonką idealną 

Gorące crumble ze śliwkami to perfekcyjny duet słodkiego, rumianego wierzchu i kwaskowych owoców. Przygotowanie idealnej chrupiącej posypki jest banalne. Wystarczy uformować nieregularne grudki z ciasta przy pomocy dłoni. Uniwersalny przepis na kruszonkę można wykorzystać także do udekorowania ciasta drożdżowego ze śliwkami lub innych domowych wypieków. Podstawową recepturę na wierzch deseru crumble można jednak urozmaicić za pomocą: 

  • orzechów – kruszonkę zazwyczaj dopełniają prażone płatki migdałów lub pistacje, ale można też wykorzystać pekany lub fistaszki. Ważne, żeby posypka przyjemnie chrupała. Crumble ze śliwkami i orzechami sprawdzi się na codzienny podwieczorek.  
  • kawałków czekolady – najlepiej wykorzystać tabliczkę o dużej zawartości kakao, ale jeśli chcemy zrobić prawdziwie dekadencki deser, możemy pokusić się o białą lub mleczną czekoladę.   
  • bakalii – do kruszonki mogą trafić posiekane suszone śliwki lub żurawina, a także rodzynki lub wiórki kokosowe
  • przypraw korzennych – w przepisie dobrze zagra nie tylko cynamon, ale także imbir lub kardamon.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne