Cordon bleu

Ocena:

4.5 (163)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Cordon bleu z piersi kurczaka nadziewany jest szynką i żółtym serem, a następnie usmażony w chrupiącej panierce. Łatwa do przygotowania potrawa to świetna alternatywa dla popularnych nugetsów i z pewnością posmakuje całej rodzinie. Szwajcarski kotlet cordon bleu można podać klasycznie z ziemniakami i surówką lub z warzywami w białym sosie.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  400 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • czosnek granulowany  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • szynka  80 g

  • ser żółty  120 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  20 ml

  • mąka  100 g

  • bułka tarta  100 g

  • olej rzepakowy  100 ml

Cordon bleu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pierś kurczaka: myjemy, oczyszczamy z błonek i dzielimy na 4 kotlety o grubości ok. 1,5–2 cm. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.

  • Krok 2:

    Nadziewanie kurczaka: na każdy kotlet kładziemy po plasterku szynki i sera, a następnie składamy go na pół.

  • Krok 3:

    Panierka: do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i mieszamy rózgą. Do dwóch osobnych naczyń wsypujemy mąkę i bułkę tartą. Kotlety cordon bleu obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony na złoty kolor (po ok. 5 min z każdej strony).

Porady

  • Ser i szynka nie mogą wystawać poza krawędź piersi z kurczaka. Dla pewności można zawinąć je do środka.
  • W taki sam sposób można przygotować również kotlety schabowe lub z cielęciny.
  • Do cordon blue można użyć dowolnej, dobrej jakości szynki – parzonej lub wędzonej, np. szwarcwaldzkej lub parmeńskiej.
  • Ser powinien być miękki – taki, który ładnie się topi. W oryginalnym przepisie na kotlety po szwajcarsku jest to ser gruyère. Można go zastąpić ementalerem, który ma podobny smak – łagodny i lekko słony.
  • Jeśli chcecie, aby kotlet był ostrzejszy, możecie posmarować rozbite filety musztardą.
  • Bułkę tartą można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, aby panierka była bardziej chrupiąca.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krótka historia cordon bleu

Przepis na kotlet cordon bleu powstał w Szwajcarii, w miejscowości Brig w latach 40. XX wieku. Oryginalnie przygotowywany był z cienko rozbitej cielęciny, nadziewanej wędzoną szynką i szwajcarskim serem. To połączenie tak zachwyciło odbiorców, że przepis błyskawicznie rozprzestrzenił się na inne kraje, a w 1967 roku został opublikowany w amerykańskim The New York Times.

Cordon bleu to francuski termin nawiązujący do orderów umieszczanych na błękitnej wstędze. Takim odznaczeniem honorowano zasłużonych dla kraju ludzi, ale określenie przyjęło się także do wyróżniania wyjątkowych potraw. Kucharze, którzy byli autorami wybitnych przepisów nosili błękitne wstążki przypięte do fartuchów.

Z czym podawać cordon bleu?

Kotlety po szwajcarsku świetnie komponują się z różnymi dodatkami – ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przygotowując je na rodzinny obiad, warto zadbać o warzywny dodatek w postaci:

Do kotletów świetnie pasują pieczone cząstki ziemniaków lub pieczone frytki podane z sosem aioli.

Panierka do cordon bleu

Klasyczną panierkę z mąki, jajka i bułki tartej można zrobić trochę inaczej, np. z dodatkiem zdrowych i chrupiących składników, takich jak:

Aby panierka do cordon bleu była złota i chrupiąca, trzeba zadbać o odpowiednio rozgrzany olej. Temperatura smażenia powinna być średnia – jeśli będzie zbyt wysoka, panierka może się przypalić. Należy pamiętać również o tym, aby zbyt szybko nie obracać kotletów na drugą stronę, dopiero po 3–4 minutach. Pod koniec smażenia możemy zmniejszyć moc palnika i dodać masło (15 g), które doda potrawie przyjemnego aromatu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne