sos_pomidorowo_bazyliowy

Sos pomidorowo- bazyliowy :

Ocena:

4.52 (154)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Doskonały sos do makaronów i klusek .

Składniki:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej 18 %
  • 1 szklanka wody
  • garść usiekanej świeżej bazylii
  • 1 kostka bulionu cielęcego Knorra
  • 2 mini kostki Knorra –Bazylia
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 %
  • 5 dag tartego parmezanu

Sos pomidorowo- bazyliowy : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzać olej z masłem . Wsypać mąkę i dobrze rozmieszać . Rozprowadzić wodą i śmietanką . Wrzucić przecier pomidorowy , mini kostki Bazylia , pieprz , kostkę bulionową , paprykę , cukier . Gotować ok. 3 minut. Wsypać parmezan . Ogrzewać mieszając aż ser się rozpuści . W ostatnim momencie dodać usiekaną bazylię .Zagotować
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne