iStock
4.51 (151)
Gulasz z dyni to wegańska potrawa na jesień – aromatyczna i sycąca. Słodki smak idealnie dopełniają ostre przyprawy, które dodatkowo świetnie rozgrzewają. Danie z poniższego przepisu możecie wykonać z dodatkiem dowolnej dyni. Jednak najłatwiej będzie przyrządzić gulasz z dyni hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki. Potrawa doskonale smakuje z warzywami gotowanymi na parze, kaszą, ryżem lub po prostu z chrupiącą bagietką.
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
marchewka 3 szt.
dynia 1 kg
olej rzepakowy 15 ml
bulion warzywny 200 ml
pomidor 0.5 kg
słodka papryka 2 g
kumin (kmin rzymski) 2 g
imbir 2 g
kurkuma 2 g
chili 1 szt.
sól 2 g
pieprz 2 g
kolendra 2 g
ciecierzyca 200 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
Gotowanie ciecierzycy: jeżeli chcecie przygotować ją samodzielnie, trzeba dzień wcześniej namoczyć przez noc, a następnie ją ugotować do miękkości.
Przygotowanie warzyw: marchewki obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Z dyni hokkaido usuwamy pestki, inny rodzaj dyni trzeba wcześniej obrać ze skórki. Cebulę i czosnek kroimy drobno, a marchewkę i dynię w grubą kostkę o wielkości ok. 2 cm.
Podsmażanie: w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, aby lekko się zarumieniły. Podsmażamy je 2–3 min na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy moc palnika, wlewamy bulion i przykrywamy gulasz z dyni pokrywką. Gotujemy w ten sposób przez 10 min.
Pomidory: przelewamy je wrzątkiem i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka z gulaszem.
Przyprawy: dodajemy sypkie przyprawy, ziarna kolendry i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Gotujemy pod pokrywką przez kolejne 5–10 min, aż warzywa będą miękkie.
Ostatnie dodatki: na koniec wrzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.
Porady
- Do gulaszu z dynią można dodać gotową ciecierzycę ze słoika lub z puszki.
- Ciekawym dodatkiem będzie też mleko kokosowe, zwłaszcza, jeśli lubimy większą ilość sosu.
- Natkę pietruszki można zamienić na świeżą kolendrę. Zioła można dodać bezpośrednio do gulaszu, ale będą bardziej aromatyczne, jeśli posypiemy nimi potrawę tuż przed podaniem.
- Warto wcześniej przygotować domowy bulion warzywny. Przydaje się do wielu dań, a zawekowany w słoikach można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
- Lubicie aromat wędzonej papryki? Śmiało możecie dodać ją do potrawy.
- Jeżeli obawiacie się, że gulasz z dyni wyjdzie za ostry, zrezygnujcie z papryczki chili.
Jest kilka odmian dyni piżmowej. Najbardziej znaną jest pochodząca z Ameryki Środkowej odmiana Butternut – w charakterystycznym kształcie dzwonu. Jest wyjątkowo aromatyczna i zdrowa – to cenne źródło białka, witaminy A i C oraz przeciwutleniaczy. Dynia piżmowa posiada cienką skórkę, którą łatwo obrać – dlatego jest wygodnym składnikiem wielu dań.
Gulasz z dynią piżmową można wstępnie przygotować w garnku, a następnie zapiec w piekarniku. Wysoka temperatura wydobędzie z dyni więcej soku i słodyczy.