iStock
4.33 (240)
Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne i sycące tradycyjne danie polskiej kuchni, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Wielu osobom nieodłącznie kojarzą się one ze smakiem dzieciństwa i kuchnią mamy i babci. Podstawą w przygotowaniu pierogów z mięsem i kapustą jest wybór wysokiej jakości produktów – w szczególności kapusty kiszonej i mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego). Oprócz tego niezwykle istotne jest odpowiednie przyprawienie farszu oraz przygotowanie cienkiego ciasta pierogowego. Poniżej podajemy przepis na pierogi z mięsem i kapustą kiszoną, który z powodzeniem możemy zmodyfikować o dodatek grzybów.
mięso 400 g
kapusta kiszona 400 g
cebula 1 szt.
majeranek 20 g
papryka ostra 3 g
słodka papryka 3 g
sól 5 g
pieprz 3 g
mąka 500 g
olej 40 ml
woda 250 ml
W misce mieszamy mąkę, oliwę i letnią wodę, zagniatając gładkie, niezbyt twarde ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy, aby odpczeło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
iStock
Kiszoną kapustę płuczemy, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy. Gotujemy do miękkości, a natępnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, siekami i podsmażamy na oleju. Usmażoną cebulkę mielimy w maszynce razem z gotowanym mięsem z rosołu. Zmieloną masę doprawiamy do smaku.
iStock
CIasto wałkujemy dość cienko i wykrajamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczką farsz, następnie składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi lub łączymy za pomocą widelce. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy pierogi. Gotujemy je około 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch.
fot. iStock
Porady
- Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną możemy serwować ugotowane we wrzącej i osolonej wodzie lub podsmażone z chrupiącą skórką.
- Pierogi z mięsem świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany.
- Nietypowym sposobem serwowania pierogów z mięsem jest podawanie ich w bulionie warzywnym – w ten sposób je się pielmieni – tradycyjnej potrawy kuchni rosyjskiej.
Pierogi z mięsem i kapustą są, tuż obok pierogów ruskich, jednym z najpopularniejszych typów pierogów w Polsce. Ważnym elementem tej potrawy jest cienkie i elastyczne ciasto oraz nadzienie, składające się z mięsa i kapusty. W drugim przypadku niezwykle istotną rolę odgrywa rodzaj mięsa oraz jego jakość. Do pierogów należy wykorzystać mięso mielone, np. z bulionu lub rosołu z poprzedniego dnia (jest to zgodne z ideą zero waste i niemarnowaniem żywności). Pierogi można przygotować z mięsem drobiowym, wieprzowym lub wołowym. Świetnym pomysłem jest przygotowanie pierogów z kaczką – smakują one wybornie i z powodzeniem możemy serwować je na wykwinty obiad w gronie rodzinnym. Warto pamiętać, że przed dodaniem mięsa do farszu na pierogi, należy wcześniej poddać je obróbce cieplnej – w zależności od rodzaju mięsa możemy je upiec, obgotować bądź podsmażyć.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Rabat 20% na biżuterię i zegarki marki Elixa dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.