Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.45 (141)
Wieniec z ciasta ptysiowego z twarożkiem to przekąska przełożona pastą z twarożku i rzodkiewki. Dodatkowo pełna wiosennej sałatki. Wieniec z ciasta ptysiowego to atrakcyjne danie na rodzinny obiad.
woda 125 ml
masło 70
sól 3 g
pieprz 3 g
mąka tortowa 150 g
jajka 10 szt.
serek śmietankowy 2 szt.
rzodkiewka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
kiełki rzodkiewki 10 g
tarty chrzan 5 g
rukola 10 g
pomidor 3 szt.
dymka 4 szt.
olej 30 ml
ocet 30 ml
musztarda 5 g
ocet 5 ml
Do garnka dajemy wodę masło oraz po szczypcie soli i pieprzu. Podgrzewamy mieszając aż masło zupełnie się rozpuści. Nie przerywając małymi porcjami dodajemy mąkę na koniec mieszamy bardzo energicznie (cały czas na ogniu) aż ciasto nie będzie miało grudek i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zestawiamy z ognia czekamy aż ciasto będzie ledwo ciepłe.
Miksujemy wbijając po jajku aż będzie gładkie. Nakładamy do rękawa cukierniczego. Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o śr. ok. 30 cm, aby powstał zgrabny pierścień. Wyciskamy na niego przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C pieczemy ok. 30 min.
PPo ostudzeniu przecinamy wzdłuż na pół. Serek mieszamy ze startymi rzodkiewkami posiekanym szczypiorem i kiełkami przyprawiamy do smaku chrzanem solą i ppieprzem jeśli masa wyszła za sucha – dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Masą przekładamy połówki wieńca składamy. W otwór na środku wkładamy rukolę ććwiartki jajek cząstki pomidora i dymek skrapiamy winegretem.
Porady
Zobacz także: naleśniki z awokado i jajkiem