bbcgoodfood.com
0 (0)
Wegańskie ciasto ze szpinakiem przyjmuje w tej odsłonie formę kruchego bożonarodzeniowego wieńca. To pyszna alternatywa dla wypieków z mięsem i piękna ozdoba świątecznego stołu. Wypełnia go masa z miękkiego tofu, szpinaku, suszonych owoców i orzeszków piniowych, sowicie doprawiona gałką muszkatołową. Gotowy wieniec udekorowany jest świeżym koperkiem, który imituje iglaste gałązki, oraz żurawiną. Sprawdźcie, jak zrobić to efektowne wegańskie ciasto ze szpinakiem.
szpinak 250 g
tofu 250 g
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
orzechy piniowe 50 g
gałka muszkatołowa 0.5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
cytryna 2 szt.
koperek 1 pęczek
wiśnie suszone 1 łyżka stołowa
suszona żurawina 1 łyżka stołowa
mąka pszenna 50 g
kruche ciasto 500 g
mleko migdałowe 30 ml
Farsz: wkładamy szpinak do durszlaka, a następnie przelewamy powoli wrzącą wodą, żeby zmniejszył objętość. Kiedy ostygnie, wyciskamy z niego nadmiar wilgoci i siekamy. Łączymy z tofu (miękkim, jedwabistym, czyli typu silken), oliwą, prażonymi orzeszkami piniowymi, gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką otartą z cytryny, suszonymi owocami i posiekanym koperkiem. Kilka gałązek, a także pół łyżki żurawiny zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem.
Kruche ciasto: w tym przepisie używamy jego wegańskiego odpowiednika. Robi się go bardzo podobnie, jak tradycyjne kruche ciasto, ale masło należy zastąpić 100% roślinną margaryną lub olejem kokosowym. Żeby masę można było zagnieść w jednolitą kulę, zazwyczaj potrzebne jest żółtko. Tutaj wystarczy jednak wykorzystać dowolny napój roślinny (na przykład mleko sojowe). Rozwałkowujemy ciasto na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.
Zwijanie wieńca: nakładamy masę szpinakową na placek, zostawiając margines ze wszystkich stron. Robimy zakładki na krótszych bokach, żeby zabezpieczyć nadzienie, a następnie zwijamy ciasto od dłuższej krawędzi. Zbliżamy do siebie oba końce, żeby utworzyć okrąg. Zwilżamy je mlekiem migdałowym i sklejamy ze sobą. Przekładamy wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i schładzamy przez 20 minut. Można przygotować go dzień wcześniej i trzymać pod przykryciem w lodówce.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Za pomocą ostrego noża tworzymy nacięcia w poprzek górnej części wieńca. Łączymy odrobinę mleka migdałowego i oliwy. Smarujemy tą mieszanką całe wegańskie ciasto ze szpinakiem. Pieczemy przez 40–45 minut, na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przekładamy na deskę i dekorujemy gałązkami kopru oraz suszoną żurawiną.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/vegan-christmas-wreath
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.
Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.