Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką

Ocena:

4.51 (166)

  • 45 min.
  • dla 10 osób

Łatwy i szybki torcik do popołudniowej kawy!

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO :
  • - mąka - 4 łyżki
  • - proszek - 1 łyżeczka
  • - cukier - 4 łyżki
  • - jajko - 4 szt
  • MASA:
  • - masło - 170 g
  • - jajko - 1 szt
  • - cukier puder - 1 szkl
  • - mleko - ok. 500 ml
  • - kasza manna - 8 łyżek
  • - truskawki - 200 g
  • - banan - 1 szt
  • - galaretka truskawkowa - 1 op

Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  • Tortownica : 20-22cm
  • CIASTO:
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.
  • Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.
  • Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Wszystko razem mieszamy łyżką.
  • Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min /
  • MASA:
  • Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę.
  • Całyczas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło.
  • Studzimy.
  • Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę.
  • Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
  • CAŁOŚĆ:
  • Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.
  • Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki.
  • Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia.
  • Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin ).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne