Babka dyniowa

Ocena:

4.51 (200)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Babka dyniowa swój intensywnie pomarańczowy kolor zawdzięcza dyni hokkaido, którą można upiec i blendować razem ze skórką. Jest to wygodne i w efekcie skutkuje piękną barwą purée. Dyniowa babka wychodzi miękka i puszysta, a aromat przypraw korzennych przyjemnie rozchodzi się po całym domu. Do jej wykonania potrzebujecie formy do pieczenia babki o średnicy 25 cm.

Składniki:

  • dynia  500 g

  • mąka pszenna  400 g

  • cukier puder  100 g

  • cynamon  5 g

  • kardamon  2 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • jajka  3 szt.

  • olej rzepakowy  200 ml

  • masło  15 g

  • bułka tarta  15 g

Babka dyniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Purée z dyni: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Myjemy dynię, kroimy ją na kawałki i wydrążamy pestki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy dynię. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Następnie studzimy i blendujemy na purée.

  • Krok 2:

    Składniki sypkie: w misce mieszamy mąkę z cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Składniki mokre: osobno miksujemy jajka, olej i purée z dyni.

  • Krok 4:

    Łączenie składników: mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką (lub mikserem na niskich obrotach) do uzyskania jednolitej masy.

  • Krok 5:

    Przygotowanie blachy: formę na babkę dyniową smarujemy wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy przygotowaną masę na ciasto.

  • Krok 6:

    Pieczenie: ponownie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy formę z ciastem. Po 40 min sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy babka dyniowa jest już gotowa. Jeśli ciasto nie jest surowe, wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Porady

  • Babkę dyniową możecie przygotować z każdej odmiany dyni. Jednak jeśli sięgnięcie po dynię piżmową, purée wyjdzie wam o wiele bardziej soczyste – wtedy, przed dodaniem do ciasta, należy odsączyć je z wody. Proporcje podane w przepisie zakładają przygotowanie purée z dyni hokkaido.
  • Purée z dyni warto zrobić na zapas. Możecie je zamrozić lub przechowywać w zawekowanych słoikach. Wstawione do lodówki świeże purée należy spożyć w ciągu 3 dni.
  • W wersji light możecie zastąpić cukier biały – trzcinowym, stewią lub ksylitolem.
  • Zamiast oleju sprawdzi się też roztopione i przestudzone masło o tej samej gramaturze (200 g).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Babka dyniowa z polewą czy z lukrem?

Gotowe ciasto z dyni możecie ozdobić w dowolny sposób. Nasze propozycje to:

  • lukier cytrynowy i skórka pomarańczowa – to proste i efektowne połączenie. Lukier zrobicie szybko z cukru pudru i soku z cytryny. Skórkę, pokrojoną w kostkę lub startą na wiórki, warto przygotować wcześniej w słodkim syropie – przyda się do różnych wypieków, 
  • polewa czekoladowa – możecie ją przygotować na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • cukier puder lub kakao – to prosta dekoracja, dzięki której babka dyniowa zawsze świetnie wygląda i doskonale smakuje. Możemy dodać oba te składniki – należy przesiewać przez sitko bezpośrednio na ciasto.

Babka dyniowa z kakao

Kakao można również dodać do masy na ciasto – wtedy kolor babki dyniowej będzie ciemniejszy i nabierze czekoladowego smaku. Możecie także zrobić babkę marmurkową, w której warstwa dyniowa i kakaowa będą się ze sobą przeplatać.

Aby uzyskać taki efekt, zanim dodacie purée z dyni, podzielcie masę na dwie części. Jedną wymieszajcie z dyniowym purée, a drugą z kakao (8 łyżek). Następnie naprzemiennie nakładajcie łyżką obydwie masy do formy.

Babka dyniowa fit

W przepisie na fit ciasto z dyni warto nie tylko zamienić cukier na zdrowy odpowiednik, dobrze jest także zadbać o mąkę z pełnego ziarna. Możecie sięgnąć po mąkę – jednak w tym przypadku należy zwiększyć ilość proszku do pieczenia (do 3 łyżeczek, czyli 15 g), aby ciasto wyszło pulchne.

W wersji fit warto także dodać składniki, które dostarczą organizmowi wartościowych substancji odżywczych. W purée z dyni jest już beta–karoten i błonnik, ale zawsze można dodać coś jeszcze. Zdrowy wypiek wzbogacą orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszona żurawina lub daktyle.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne