Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.48 (151)
Proste, lekkie ciasto jogurtowe do herbatki. Dodatek czekolady sprawi, że zasmakuje prawdziwym łasuchom. Nie jest jednak przesadnie słodkie. Na pewno uda się nawet amatorom w kuchni.
jajka 3 szt.
mąka 350 g
jogurt naturalny 125 ml
cukier 200 g
olej 100 ml
esencja waniliowa 5 ml
sól 3 g
kropelki czekoladowe
czekolada deserowa 50 g
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jogurt wlewamy do miski. Dodajemy mąkę, połowę cukru, niewielką szczyptę soli, olej, wanilię i jajka. Mieszamy, aż powstanie błyszczące, pachnące ciasto.
Masę wlewamy do dużej natłuszczonej formy keksowej (jeśli mamy silikonową, nie trzeba jej smarować). Do równomiernie rozprowadzonego ciasta wrzucamy guziki czekoladowe. Czekamy, aż niemal w nim zatoną.
Pieczemy przez 45 min do 1 godz. Robimy test z wbitym patyczkiem – po wyjęciu powinien być suchy.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kropli esencji migdałowej.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019
Porady
Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką