Pizza carbonara

Ocena:

4.48 (176)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pizza carbonara to najpopularniejsza pizza biała, czyli przygotowywana bez użycia sosu pomidorowego. Jest łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie, zupełnie inaczej niż inne popularne odmiany tego włoskiego przysmaku. Składniki carbonary czynią ją niezwykle sycącą, więc to wyśmienite danie świetnie sprawdza się w roli obiadu dla całej rodziny lub obfitej przekąski, konsumowanej podczas spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:

  • mąka  200 g

  • woda  100 ml

  • drożdże  20 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • cukier  15 g

  • sól  6 g

  • boczek  6 plasterków

  • pieczarki  100 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • ser żółty  100 g

  • jajka  2 szt.

  • kwaśna śmietana  30 g

  • pieprz  1 szczypta

  • olej  30 ml

Pizza carbonara - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Świeże drożdże należy rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać ciepłą wodę i ostawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Na koniec dodać (3 g) sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.

    Świeże drożdże
  • Krok 2:

    Następnie cebulę należy pokroić w piórka i podsmażyć na patelni. Potem trzeba przełożyć do miski. Na patelnię należy wlać 15 ml oleju i podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Zdjąć z patelni. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na pozostałym oleju. Ser zetrzeć na tarce. Jajka i śmietanę trzeba doprawić (3 g) solą, pieprzem i dokładnie roztrzepać widelcem.

    Cebula siekanie
  • Krok 3:

    Ciasto na pizzę należy podzielić na dwie części. Na natłuszczonej blaszce (20x25 cm) trzeba uformować okrąg. Na cieście rozłożyć wcześniej przygotowane składniki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalać połową masy jajecznej i posypać serem. W podobny sposób należy postąpić z drugą częścią ciasta. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210°C.

    Ciasto pizza

Porady

Sos do pizzy carbonara

Sekretem unikalnego smaku pizzy carbonara jest sos śmietanowy. Jego podstawą jest śmietana kremowa 30%. Dodaje się do niej jogurt grecki, oliwę z oliwek, parmezan, cebulę i przyprawy - oregano i  pieprz czarny. 


Carbonara nie byłaby kompletna bez mięsa. W ojczyźnie pizzy najczęściej stosuje się guanciale - peklowane podgardle wieprzowe. Ten specjał nie jest powszechnie dostępny w polskich sklepach, ale bez obaw - z powodzeniem można zastąpić go dobrej jakości boczkiem
Warto podkreślić, że istnieje wiele przepisów na pizzę carbonarę. Właściwie każda pizzeria przyrządza ją na swój własny sposób, więc z powodzeniem możemy eksperymentować w swojej kuchni, dodając do sosu ulubione składniki. Nie zapominajmy też, że carbonara może być przygotowana jako pizza bezglutenowa. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pizza a la carbonara

Pizza jest niezwykle smaczna i sycąca, a mnogość odmian tej potrawy sprawia, że uwielbia ją prawie każdy. Wiele osób sprowadza ten przysmak do ciasta z sosem pomidorowym. Niesłusznie, bo występuje też w odmianie bianca, czyli białej, w której nie stosuje się pomidorów. Jedną z najpopularniejszych jest pizza carbonara.
Już sama nazwa zdradza, że ten specjał ma wiele wspólnego z carbonarą w wersji makaronowej. Doskonały sos śmietanowy został opracowany w czasie II wojny światowej i w większości składał się z produktów tworzących racje żywnościowe włoskich żołnierzy. Z czasem, przepis zaczął ewoluować, a carbonarę zaczęto podawać na dobrze wypieczonym, chrupiącym cieście. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne