Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.52 (184)
Lody vienetta to trzywarstwowy włoski deser na bazie lodów waniliowych i ciasta brownie, oprószony gorzką czekoladą. Jest bardzo prosty w wykonaniu i jednocześnie wykwintny – poradzą sobie z nią nawet osoby z małym doświadczeniem w kuchni. To świetna propozycja na podwieczorek w upalne dni w gronie rodziny i przyjaciół. Zobaczcie nasz przepis na włoski deser lodowy.
lody waniliowe 2 l
ciastka czekoladowe 600 g
gorzka czekolada 150 g
Przygotowanie składników: lody waniliowe wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy w temperaturze pokojowej przez 10 minut, żeby lekko zmiękły. Następnie kruszymy ciastka czekoladowe i ścieramy czekoladę.
Vienetta – układanie warstw: pokruszone ciastka czekoladowe wsypujemy na blaszkę 15,5x25 cm, mocno dociskamy do dna, tworząc równą warstwę. Na to wykładamy lody waniliowe i wygładzamy szpatułką. Zamrażamy przez 4 godz. Przed podaniem obsypujemy grubą warstwą wiórków gorzkiej czekolady. Podajemy, wykrawając prostokątne porcje.
Porady
- Do vienetty najbardziej pasują lody waniliowe z prawdziwą wanilią. Jeśli mamy więcej czasu, zdecydowanie warto zrobić je w domu, w specjalnej maszynce lub bez niej. Cały proces potrwa nieco ponad 4 godziny.
- W przepisie na lody vienetta robimy spód na ciastkach ze sklepu. Deser będzie smakował jeszcze lepiej, gdy ciastka brownie zrobimy sami. Można też po prostu upiec ciasto brownie i na nie – po wystudzeniu – nałożyć lody.
- Żeby zrównoważyć słodycz deseru, wierzch warto obsypać gorzką czekoladą o zawartości kakao minimum 70 %. Ale jeśli lubimy bardzo słodkie podwieczorki to z powodzeniem możemy użyć również czekolady mlecznej, a nawet białej.
- Przygotowując poszczególne warstwy lodów vienetta samodzielnie, mamy wpływ na jakość zastosowanych składników. Możemy choćby zamienić cukier na zdrowszą wersję i tym samy zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.
- Ogromną zaletą tego włoskiego deseru jest to, że można go przygotować z dużym wyprzedzeniem i wyjmować z zamrażalnika w razie potrzeby. To świetny patent na wizytę niezapowiedzianych gości.
Domowe lody waniliowe powstaną z pięciu składników: mleka, śmietanki, żółtek, cukru i laski wanilii. Wystarczy wanilię nacinamy delikatnie wzdłuż na pół i za pomocą ostrego noża wyłuskujemy ziarenka. Mleko i śmietankę gotujemy z wanilią: z ziarenkami i laską. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie z mleka usuwamy laskę wanilii. Do ubitych żółtek wlewamy gorące mleko ze śmietanką, cały czas miksując na małych obrotach.
Masę podgrzewamy chwilę na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, żeby zgęstniała, ale nie zagotowała się. Zdejmujemy z ognia i studzimy ciągle mieszając. Zimną masę przekładamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki na 4 godziny. Podczas zamrażania lody mieszamy co pół godziny. Vienetta trzywarstwowa będzie rarytasem, gdy przygotujemy ją z naturalnych składników.
Vienetta nie jest jedynym włoskim deser, bazującym na lodach. Jednym z bardziej znanych jest granita, którą w zależności od sposobu przygotowania, możemy pić lub jeść łyżeczką. Robi się ją bardzo prosto i szybko. Wystarczy woda, ulubiony sok (lub owoce), cukier (lub zamiennik). Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy sok i mieszamy, potem wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin, mieszając co jakiś czas. Tu ważne jest zachowanie kryształków lodu. Jeszcze więcej smaku będzie miała granita ze świeżymi owocami, które należy zblendować, opcjonalnie dolewamy trochę soku z cytryny. Dodajemy do wody, mieszamy i mrozimy. Popularna jest granita arbuzowa i truskawkowa, ale tak naprawdę nie ma tu żadnych ograniczeń.
Granitę można robić również z warzyw, np. pomidorową lub ogórkową. Włosi jedzą ją do śniadania. A w wersji dla dorosłych ciekawa będzie granita z dodatkiem alkoholu.
Tak, jak w przypadku lodów do vienetty, granitę można zrobić w specjalnej maszynce. Coraz częściej można zobaczyć je w lodziarniach serwujących ten deser. Ale bez problemu poradzimy sobie też bez niej.
Polecamy też przepis na malinowe tiramisu, robione w pucharku.
Oferta dostępna na sephora.pl i w aplikacji. Nie łączy się z innymi przecenami i kodami rabatowymi. Nie obejmuje kosztów przesyłki, zakupu kalendarzy adwentowych, kart upominkowych oraz produktów marek znajdujących się pod linkiem: sephora.pl/wykluczenia. Dotyczy wszystkich form dostawy, w tym Click&Collect. Szczegóły na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.