Zupa curry

Ocena:

4.49 (160)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Zupa curry to rozgrzewająca potrawa kuchni tajlandzkiej – doskonała na chłodniejsze dni. W daniu słodkie smaki przeplatają się z ostrymi przyprawami. W składnikach znajdziecie delikatnego kurczaka, mleko kokosowe, bataty, papryczkę chili i czerwoną pastę curry. Z naszą niewielką pomocą samodzielnie przygotujecie orientalną mieszankę przypraw. W poniższej propozycji danie podawane jest z makaronem ryżowym.

Składniki:

  • ciecierzyca  50 g

  • szalotka  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • korzeń imbiru  20 g

  • papryka chili  4 szt.

  • kumin (kmin rzymski)  5 g

  • nasiona kolendry  5 g

  • kolendra  0.5 pęczka

  • limonka  1 szt.

  • olej rzepakowy  30 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • trawa cytrynowa  4 szt.

  • filet z kurczaka  100 g

  • olej kokosowy  15 ml

  • bataty (słodkie ziemniaki)  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • bulion warzywny  1.5 l

  • makaron ryżowy  100 g

  • mleko kokosowe  200 ml

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

Zupa curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciecierzyca: suchą ciecierzycę moczymy na noc dzień przed gotowaniem. Następnego dnia gotujemy ją przez 90 min od momentu wrzenia (czas gotowania ciecierzycy nie jest wliczony w czas potrzebny na wykonanie tego dania).

  • Krok 2:

    Czerwona pasta curry: obieramy cebulę, czosnek i imbir. Kroimy na plasterki. Z papryczek chili wycinamy gniazda nasienne i wyrzucamy je. Wszystko przekładamy do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Dodajemy kumin, nasiona i natkę kolendry, sok z limonki, olej, sól oraz pieprz. Kroimy trawę cytrynową i rozdrobnioną dokładamy do mieszanki. Miksujemy w blenderze kielichowym lub ręcznym na gładką masę.

  • Krok 3:

    Podsmażanie kurczaka: filet myjemy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Smażymy ją na oleju kokosowym w dużym garnku przez 2–3 min. Dodajemy pastę curry.

  • Krok 4:

    Warzywa: obieramy batata i kroimy w kostkę. Z papryki wycinamy nasiona i kroimy ją w cienkie paski. Wrzucamy do garnka. Smażymy z kurczakiem przez 2 min, mieszając wszystkie składniki.

  • Krok 5:

    Bulion: podgrzewamy w osobnym garnku i dolewamy do zupy. Gotujemy przez 15 min, aby warzywa były miękkie.

  • Krok 6:

    Makaron ryżowy: wsypujemy do zupy i gotujemy przez kolejne 5 min, aż będzie miękki.

  • Krok 7:

    Ciecierzyca i mleko kokosowe: na koniec dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i dodajemy mleko kokosowe. Gdy składniki się połączą, zestawiamy garnek z palnika.

  • Krok 8:

    Zupa curry jest gotowa: możecie ją podać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Porady

  • Szybszą opcją jest użycie gotowej pasty curry lub mieszanki przypraw. Nie musicie też samodzielnie gotować ciecierzycy – możecie kupić ją w słoiku i dodać na koniec, przed zabieleniem zupy mlekiem kokosowym.
  • Czerwona pasta curry jest bardzo ostra. Jeśli chcecie, żeby wasza zupa curry była łagodniejsza, sięgnijcie po żółtą pastę lub przygotujcie swoją mieszanką z jedną lub dwiema papryczkami chili.
  • Ciekawym pomysłem na zupę curry jest podanie kurczaka osobno w formie szaszłyka. Wystarczy usmażyć pokrojony w grubą kostkę filet z przyprawą curry i nadziać na patyki do szaszłyków. Tak przygotowany kładziemy na rant miski.
  • Zupa curry w wersji wegetariańskiej będzie doskonała z wędzonym tofu. Możecie po prostu zastąpić nim filet z kurczaka lub podać je w formie szaszłyka – np. usmażone wcześniej w miodzie i sezamie.
  • Makaron ryżowy można zastąpić pszennym lub ryżem. Wybierzcie ulubiony kształt makaronu.
  • Bataty można zastąpić ziemniakami. Do zupy można także dodać inne warzywa – marchewkę, cukinię, bakłażana czy groszek cukrowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa curry z krewetkami

Jeśli macie ochotę na krewetkową zupę z curry, zwróćcie uwagę na wybór krewetek. W polskich sklepach najczęściej możecie kupić krewetki mrożone – jeśli takie nie są, to prawdopodobnie zostały rozmrożone i nie możecie ich ponownie zamrażać.

Zatem do wyboru macie mrożone krewetki surowe lub po wstępnej obróbce termicznej. Te surowe będą szare, a wstępnie przygotowane różowe lub białe. Surowe będą smaczniejsze, ale przed dodaniem ich do dania, należy gotować jest przez 3 min w gorącej wodzie.

Krewetki należy rozmrażać stopniowo, najlepiej w lodówce. Zbyt duża różnica temperatur sprawi, że stracą smak. Jak je ugotować, żeby były delikatne, kruche i soczyste? Przede wszystkim krótko. W przypadku zupy curry, przygotujcie je na osobnej patelni z mieszanką przypraw i dodajcie na samym końcu.

Zupa curry w kuchni tajlandzkiej

Charakter kuchni tajlandzkiej został ukształtowany poprzez wpływy z położonych na północy Chin oraz Indii na zachodzie. Dzięki tradycjom indyjskim w tajskich kulinariach znalazły się dania typu curry – z dodatkiem przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa czy liście limonki.

W kuchni tajlandzkiej zauważyć można większą swobodę w przygotowywaniu dań w odróżnieniu do kuchni chińskiej, w której dużą rolę odgrywają tradycyjne receptury. Najbardziej znanymi przepisami tajskimi są zupy – z grzybami tom yum, krewetkami i mlekiem kokosowym lub curry z kurczakiem, czyli tom kha kai. Być może mieliście okazję spróbować również makaronu pad thai z tofu lub kurczakiem.

Trzy kolory zupy curry

Do wyboru mamy trzy kolory past:

  • zielone curry – jest najbardziej delikatne. W składnikach, poza typowymi przyprawami, takimi jak imbir, trawa cytrynowa, kumin, czosnek czy nasiona kolendry, ma zielone papryczki chili,
  • żółte curry – jest przygotowywane z czerwonych papryczek chili, ale w mniejszej ilości niż w przypadku czerwonej pasty. Reszta składników pozostaje bez zmian,
  • czerwone curry – ma dwa razy większą zawartość czerwonych papryczek chili niż żółta pasta curry.

Tajska zupa curry wyjdzie doskonale w każdym z tych wariantów. Warto przetestować wszystkie trzy w kolejnych podejściach i wybrać ulubione proporcje. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne