Tarta porowa

Ocena:

4.43 (176)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pory nadają jej bardzo ciekawy smak :)

Składniki:

  • ciasto:
  • 15 dkg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • duża szczypta soli
  • nadzienie:
  • 1 duży por
  • 15 dkg boczku
  • 1 serek wiejski
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz

Tarta porowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników przygotować ciasto i wykleić nim natłuszczoną formę na tartę. Wstawić do lodówki.
  • Pora przeciąć wzdłuż na pół i pokroić. Podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w paseczki boczek, doprawić sola i pieprzem. Smażyć 5 minut. Farsz przełożyć na przygotowane ciasto. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną. Z serka odsączyć nadmiar śmietanki i posypać nim wierzch tarty.
  • Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne