Keks turecki

Ocena:

4.55 (172)

  • 1 godz. 20 min.
Przepis na keks - keks turecki

Składniki:

  • masło i bułka tarta do formy
  • 10 dag rodzynek
  • 30 dag miękkiego masła
  • 25 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 3 łyżki madery
  • 30 dag mąki
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag kandyzowanych wiśni
  • 15 dag orzechów pistacjowych
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 10 dag kuwertury czekoladowej

Keks turecki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na keks
  • Formę keksową długości 30 cm dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  • Rodzynki przelewamy wrzątkiem i osączamy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Stale ucierając, dodajemy po kolei jajka, a na koniec maderę.
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz rodzynkami. Wiśnie i pistacje grubo kroimy (odkładamy 2 łyżki pistacji). Dodajemy razem ze szczyptą soli, cynamonem i kardamonem do mąki.
  • Wszystkie składniki łączymy z masą maślaną i napełniamy formę. Pieczemy ok. 1 godz. i 20–40 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kuwerturę roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią ciasto i posypujemy pozostałymi orzechami pistacjowymi.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne